Kada smo anksiozni, obično radimo stvari kao što su joga ili meditacija ili izlazimo na svež vazduh. Takođe možemo posegnuti za utešnom hranom kao što su pica ili kolači. Iako sigurno nema ničeg lošeg u tome da uživate u raskošnom ukusu torte, vaša ishrana bi zapravo mogla da utiče na vaše raspoloženje, prema nutricionistima. Da biste saznali šta treba da jedete kada vam nivo stresa poraste, nastavite da čitate da biste otkrili najbolje namirnice za ublažavanje anksioznosti.

Crna čokolada
Ispostavilo se da su te žudnje za čokoladom zapravo zasnovane na nauci, jer je crna čokolada sadrži visok procenat magnezijuma.
„Studije su pokazale da nizak nivo magnezijuma može biti povezan sa povećanim rizikom od depresije, anksioznosti i drugih poremećaja mentalnog zdravlja“, primećuje Nikol Dandrea-Rasert , registrovani dijetetičar nutricionista. „Magnezijum takođe igra ulogu u regulisanju ose hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlezda (HPA), koja kontroliše odgovor tela na stres.

Čija semenke
Od svih namirnica na ovoj listi, nutricionisti su najviše preporučivali čija semenke.
„Čija semenke su prepune omega-3 masnih kiselina, cinka i triptofana, koji pomažu u smanjenju anksioznosti“, objašnjava Kelsi Kosta , registrovani dijetetičar i konsultant za ishranu. "Omega-3 poboljšavaju funkciju mozgai raspoloženje, dok cink pomaže nervnoj funkciji i odgovoru mozga na stres. Triptofan je prekursor neurotransmitera serotonina, 'hormona sreće', koji pomaže u regulisanju raspoloženja."

Golica
Još jedno seme koje se veoma preporučuje za smanjenje anksioznosti je seme bundeve, koje takođe sadrži omega-3, cink i triptofan, kao i magnezijum.
Dandrea-Rasert citira studiju iz 2014. u kojoj su učesnici dobili dijetu sa visokim sadržajem triptofana koja je uključivala semenke bundeve i primećeno je da imaju „značajno nižu“ anksioznost od onih na dijeti sa malo triptofana.

Jaja
Jaja su još jedna hrana koja se koristi za proučavanje efekata dijete sa visokim sadržajem triptofana. Istraživanja iz 2015. godine pokazala su da su žene od 45-65 godina koje su primale „dodatak ishrani od proteina jajeta” bile manje anksiozne i ređe reagovale na negativne stimuluse.
Ben Karvoso, nutricionista, napominje da su jaja takođe bogata vitaminom D, „koji podiže raspoloženje i smanjuje stres“.

Borovnice
Borovnice su u stanju da ublaže anksioznost zahvaljujući zdravim količinama antioksidanata i vitamina C. „Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji može dovesti do anksioznosti, dok je vitamin C efikasan reduktor anksioznosti, uklanjajući višak kortizola iz tela“, objašnjava Kosta.
Pokušajte da izaberete voće sa niskim sadržajem šećera, jer ono sprečava skokove šećera u krvi, što je važno za održavanje niskog nivoa stresa.

Zeleno povrće
Lisnato povrće — takođe uključujući kelj, potočarku, zelje i blitvu — bogato je vlaknima i gvožđem, neophodnim za varenje i energiju.
Folat, takođe poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina , takođe je prisutan u velikim količinama u lisnatom zelenom povrću. Prema Karvosou, folna kiselina „povećava nivo dopamina i zauzvrat vas čini srećnijim“.
Lisnato povrće je takođe bogato beta-karotenom i vitaminom C, potrebnim za povećanje nivoa antioksidansa i podržavanje optimalnog funkcionisanja mozga, što zajedno smanjuje anksioznost.

Losos
Losos se našao na ovoj listi zahvaljujući visokoj koncentraciji omega-3, za koju Cezar Sauza, nutricionista, kaže da je „bez sumnje najhranljiviji izvor masnoće koja se nalazi u prirodi .
U stvari, u studiji iz 2011. godine, „istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju otkrili su da uzimanje 2,5 g omega-3 može smanjiti stres i anksioznost za više od 20 odsto, objavio je Men's Journal.
"Znamo da postoji direktna veza između creva i mozga, tako da će sve što možemo da uradimo da smanjimo upalu pomoći našem mentalnom zdravlju“, objašnjava Emili Spurlok, dijetetičarka

Jogurt
Određeni jogurti su takođe moćni kada je u pitanju zdravlje vašeg creva. Patricia Banan, dijetetičarka i nutricionistkinja posebno preporučuje skir, gusti islandski jogurt.
Fermentisana hrana ne samo da pomaže u kontroli nivoa šećera i holesterola u krvi, već takođe reguliše raspoloženje i time snižava kortizol.

Mahunarke
Hrana bogata vlaknima je još jedna grupa koja igra vitalnu ulogu u zdravlju creva - a sočivo sadrži neverovatnih 18 grama vlakana po kuvanoj šolji, prema Dandrea-Rasert.
„Vlakna hrane zdrave bakterije i kada bakterije pojedu vlakna, proizvode jedinjenja koja se nazivaju kratkolančane masne kiseline“, objašnjava ona. „Pokazalo se da ova jedinjenja smanjuju upale i podržavaju proizvodnju neurotransmitera, a oba mogu da podrže dobro raspoloženje i ublaže simptome depresije i anksioznosti.

Kurkuma
Dodavanje kurkume u hranu je jednostavan način da se uhvatite u koštac sa stresom, zahvaljujući moćnom antioksidantu zvanom kurkumin. "Kurkumin može da prođe krvno-moždanu barijeru i pokazalo se da poboljšava patološki proces anksioznih poremećaja. Takođe povećava antioksidativni kapacitet tela, što može pomoći u upravljanju stresom i smanjenju anksioznosti", objašnjava Kosta. „Kurkumin takođe značajno utiče na neuroendokrini sistem, koji reguliše naš odgovor na stres i dodatno smanjuje anksioznost.

(Sensa)

BONUS VIDEO: