Čia semenke
Bogate su antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama, mineralima i rastvorljivim vlaknima. Dve supene kašike obezbeđuju 10 g vlakana što je dovoljno da se umanje upalni procesi, holesterol i da se reguliše rad creva. Ratvorljiva vlakna u čia semenkama poboljšavaju pokretljivost creva. Važna napomena je da kada uzimate čia semenke pijete dosta vode.

Jabuke
Bogate su vitaminima C i A, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom i pektinom. Jabuke podstiču rast dobrih bakterija u crevima a najviše hranljivih materija se nalazi upravo u kori te je nemojte ljuštiti.

Banane
Omiljeno voće svakog mališana je nezamenljivo kada nastupi dijareja jere vraća nivo elektrolita i kalijuma u normalu. Odličan je izvor vlakana za dobro varenje.

Batat
Posebno je zdrav kada se jede sa kožom. Batat je bogat vlaknima, soženim uglenim hidratima i manganom.Odlični su za umanjenje neprijatnih simpota kod stomačnih čireva.

Borovnice, maline, kupine
Svi ovi šumski izdanci su savršen izvor vlakana i vitamina C. Odličans u izvor antioksidanasa tako da podstiču rad sistema za varenje, mozga i ćelija. Pojedite šaku šumskog voća svako jutro za doručak i uživajte.

Avokado
Ova voćka je jedna od namirnica najbogatijih vlaknima. Lako se vari i sadrži monozasićene masti koje su blagotvorne za zdravlje sistema za varenje. One su takođe, važne za pretvaranje beta-karotena u vitamin A koji je pak od suštinskog značaja za dobru obloženost creva.

Ovas
Ova žitarica je bogata rastvorljivim vlaknima kao i mineralima - bakar, selen, cink i fosfor. Vlakna iz ovsa su jako važna jer pomažu otpadnim materijama da se lakše i brže pokreću kroz creva a beta-glukani koje sadrže održavaju normalne nivoe holesterola u krvi.

Sočivo
Legumi su jako dobar izvor vlakana, proteina i esencijalnih minerala. Važna napomena je da se pre pripreme legumi potope i odstoje u vodi kako bi naša creva lakše podnela lektine koje sadrže i koji obično izazivaju gasove. Dakle, potapajte i dobro prokuvajte a sa nauta obavezno skinite kožicu pre pripreme.

Tikvice
Zbog visokog sadržaja vlakana, tikvice potpomažu čišćenje digestivnog trakta sprečavajući toksine da se lepe za zidove creva i stimulišući pokretljivost creva. Većina hranljivih materija je u kožici i najbolje ih je jesti sirove.

Krastavac
Bogat je vlaknima, vodom, folnom kiselinom, kalcijumom i vitaminom C. Pomaže da se smanji gorušica, stomačna kiselina i olakšava simptome stomačnih čireva.

Izvor:Sensa