Anis, karanfilić, đumbir, korijander, muškatni oraščić, aleva paprika, vanila i cimet... To su tipični praznični začini koji se često koriste u kolačima, punču ili napicima od kuvanog vina, a mogu da preporode i zaštite celo telo od bolesti. Svi imaju jednu zajedničku stvar: imaju divno začinjen ukus i doprinose našem zdravlju ističu na portalu Piccantino world of spices.

1. Anis se može koristiti mleven ili ceo, a naziva se i slatki kim. Dolazi sa Mediterana i raste na žbunu - iako blago ljuti zvezdasti anis dolazi iz jugoistočne Azije i raste na zimzelenom drvetu. Ovaj začin se koristi kao božićni začin u medenjacima, kolačima, kolačima od meda i kolačima od anisa. Ove poslastice nisu samo ukusne, već su i lakše svarljive, jer anis pomaže u smirivanju želuca i creva. Sadrži anetol, koji takođe poboljšav disanje.

2. Karanfilić se koristi zgnječen ili kao sušeni cvetni pupoljak. Često se nalazi u medenjacima, kuvanom vinu i punču. Divno mirisan, jača stomak, smanjuje nadimanje i dijareju. Zahvaljujući sastojku eugenolu - karanfilić može čak i da smanji zubobolju kada se žvaće i spada u najbolji prirodno sredstvo protiv zubobolje.

3. Đumbir se prvobitno nalazio u Aziji, ali se sada uzgaja i u Evropi. Ima jak ukus i zagreva nepca. Jednostavno rečeno, deluje kao aspirin. Kolačić od đumbira bi stoga mogao pomoći u ublažavanju bolova ili inhibiranju upale. Kardamon, bliski srodnik đumbira, odgovoran je za začinjen, slatki i slani ukus medenjaka. Stari Rimljani su koristili đumbir da izleče prejedanje – on pomaže varenju i takođe je generalno efikasan protiv belog luka ili lošeg zadaha.

4. Korijander je začin čije eterično ulje pomaže u ublažavanju grčeva u stomaku i poboljšanju varenja i smanjuje napetost i brige.

5. Muskatni oraščić, samleven i pečen u medenjake, smiruje i harmonizuje. Muskatni oraščić je predivan božićni začin koji treba koristiti štedljivo zbog njegovog jakog ukusa.

6. Aleva paprika koja se koristi kao prah ili bobice, nije samo fini božićni začin za pečene jabuke ili kolače. Takođe mnogim drugim jelima daje dodatnu ukusnu aromu. Aleva paprika takođe sadrži eterična ulja koja pomažu varenju i ublažavaju nadimanje. Kod stresa i nervoze, aleva paprika može da umiri i ima još dosta toga što leči slatka mlevena paprika.

7. Vanila nas zaslađuje, i posle šafrana je najskuplji začin na svetu. Pomaže pri opuštanju usled stresa.

8. Praznik ne bi bio praznik bez cimeta. Kolačići sa cimetom, vafli sa cimetom, kuvano vino, punč...sve je to oplemenjeno cimetom. Cimet se dobija iz unutrašnjeg sloja kore zimzelenog drveta cimeta. Njegov opčinjavajući miris pozitivno utiče na nivoe serotonina.

Pročitajte koje su to 3 KORISNE VRSTE BOBIČASTOG VOĆA BEZ KOJIH NEĆETE MOĆI: Treba da ih jedete za doručak uz žitarice - tope kilograme

BONUS VIDEO:

Začini kao pomoć pri mršavljenju TikTok/zamansbusykitchen

Sensa/L.S.