Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukusi po ajurvedi: kako terapijski deluju slano, slatko, gorko i kiselo

Kiseo ukus pojačava krv i čisti organizam, te poboljšava rad srca, dok je ljut ukus antibakterijski i antitoksičan...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ajurvedska ishrana utemeljena je na zakonima prirode, pa kalorije, proteine ili ugljene hidrate ne broji, već „bira" namirnice koje ih donose. Pod geslom „hrana je lek", ajurveda uči da, uz pravilan izbor i kombinovanje hrane, veliki značaj za zdravlje čoveka imaju i ukusi.

Zašto se slatko smatra najboljim ukusom, koje nas gorke namirnice mogu dovesti do kome i šta najbolje jača duh i uravnotežuje emocije, za „Bilje i zdravlje"otkriva Vladimir Čobić, osnivač prvog ajurvedskog centra u Beogradu. On ističe da ajurveda u obzir uzima izvorni ukus namirnice (rasa) i ukus namirnice posle varenja (vipaka). Jači ukusi imaju jači uticaj, a ajurveda objašnjava delovanje - terapijski učinak svakog od njih na organizam.

Sladak ukus je najbolji ukus, jer hrani tkiva, smiruje duh, podstiče probavu i izlučivanje telesnih tečnosti, jača imunitet, neguje ćelije, kožu, kosu i zglobove. Ali, ako se jede isključivo ili previše, dovodi do nakupljanja sluzi, zastoja u crevima, lenjosti, tuposti, preteranog rasta mišića grla... U slatku hranu spadaju žitarice, pirinač, testenine, jaja, mleko, masti i ulja, živina, riba, slatko voće, bundeva.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj