Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 najlepša recepta za zdravu parathu: kako da napravite beskvasni indijski hleb

Indijski beskvasni hleb paratha je hranljiv, ukusan i zdrav hleb koje se pravi bez kvasca, a priprema se u tiganju ili na grillu. Dobro ide uz gotovo sva jela, a ako imate vremena i volje možete ga puniti raznim mešavinama od začinjenog ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Postoji preko 50 vrsta indijskih paratha. Mogu se praviti sa svim i svačim, a jedna od najčešćih verzija je sa krompirom - Aloo paratha. Najčešće se prave od integralnog pšeničnog brašna, a u originalu se upotrebljava ghee (pročišćeni maslac); možete koristiti i obično ulje ili maslac.

Za sve punjene parathe karakteristično je dodavanje začina poput:

  • čilija
  • korijandera
  • kardamoma
  • kumina
  • karanfilića
  • asafoetide
  • đumbira
  • cimeta...

Stavlja se po malo od tih začina da ne bude previše pikantno, a za pripremu testa uvek upotrebite mlaku vodu. Inače, parathe možete i zamrznuti. Parathe pripremite do kraja, ohladite, između svake stavite masni papir, rasporedite u plastične kesice i zamrznite. Odmrzavajte ih oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim s obe strane zagrijte bez masnoće. Zamrznute mogu trajati oko čak 2 meseca.

Obična paratha

Sastojci:

  • 300 g graham brašna
  • 200 g pšeničnog glatkog brašna tip 850
  • 1 kašičica soli
  • 300 do 350 ml mlake vode
  • 3 do 4 kašike gheeja ili otopljenog maslaca
  • za pečenje oko 100 do 150 gr otopljenog maslaca ili ghee

Priprema:

Od brašna, soli, gheeja ili maslaca i vode umesite glatko testo. Testo podelite na 5 jednakih hlepčića i pokrivene ih ostavite 10 minuta. Svaki hlepčić tanko razvaljajte, premažite maslacem i preklopite. Preklopljene površine takođe premažite maslacem, pa testo još jednom preklopite...

Indijska proja sa slačicom i kimom...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj