Postoji preko 50 vrsta indijskih paratha. Mogu se praviti sa svim i svačim, a jedna od najčešćih verzija je sa krompirom - Aloo paratha. Najčešće se prave od integralnog pšeničnog brašna, a u originalu se upotrebljava ghee (pročišćeni maslac); možete koristiti i obično ulje ili maslac.

Za sve punjene parathe karakteristično je dodavanje začina poput:

  • čilija
  • korijandera
  • kardamoma
  • kumina
  • karanfilića
  • asafoetide
  • đumbira
  • cimeta...

Stavlja se po malo od tih začina da ne bude previše pikantno, a za pripremu testa uvek upotrebite mlaku vodu. Inače, parathe možete i zamrznuti. Parathe pripremite do kraja, ohladite, između svake stavite masni papir, rasporedite u plastične kesice i zamrznite. Odmrzavajte ih oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim s obe strane zagrijte bez masnoće. Zamrznute mogu trajati oko čak 2 meseca.

Obična paratha

Sastojci:

  • 300 g graham brašna
  • 200 g pšeničnog glatkog brašna tip 850
  • 1 kašičica soli
  • 300 do 350 ml mlake vode
  • 3 do 4 kašike gheeja ili otopljenog maslaca
  • za pečenje oko 100 do 150 gr otopljenog maslaca ili ghee

Priprema:

Od brašna, soli, gheeja ili maslaca i vode umesite glatko testo. Testo podelite na 5 jednakih hlepčića i pokrivene ih ostavite 10 minuta. Svaki hlepčić tanko razvaljajte, premažite maslacem i preklopite. Preklopljene površine takođe premažite maslacem, pa testo još jednom preklopite...

Indijska proja sa slačicom i kimom...

PageBreak

Aloo Paratha (paratha punjena krompirom)

...Testo tanko razvaljajte u krug i pecite u maslacem namazanom tiganju. Parathe pecite sa obe strane do svetlosmeđe boje.

Sastojci za nadev:

250 g krompira, 1 manji crveni luk ili asafoetida, malo čilija ili čili papričice sitno naseckane (možete im odstraniti koštice), so, biber, garam masala (mešavina mlevenih začina: korijander, kardamom, kumin, karanfilić, crni biber, muškatni oraščić), 1 čajna kašičica ulja iseckano lišće korijendera ili methija (ili nekog drugog začinskog bilja, poput peršuna...).

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci pa ga ostavite da se ohladi. Ogulite ga i zdrobite. Luk oljuštite i sitno naseckajte ili koristite asafoetidu. Zdrobljeni krompir pomešajte s lukom, naseckanim začinskim biljem, uljem i začinima. Smesu dobro izmesite rukama. Podelite je na oko 10 jednakih delova i od svakog oblikujte kuglu.

Po gore navedenom receptu zamesite testo koje se ne lepi. Pokrijte ga ili zamotajte u foliju pa ostavite da stoji oko pola sata na sobnoj temperaturi. Zatim testo premesite i podelite na jednak broj delova, kao što ste podelili i smesu od krompira, odnosno oblikujte jednak broj kugli. Kad smesu od krompira i testo delite na delove, vodite računa o tome da vam na kraju "nadeveno" razvaljano testo stane u tiganj, odnosno da ga možete peći kao palačinku. Kuglicu testa razvaljajte da na nju možete staviti kuglu smese od krompira...

Subjee (sabđi): indijsko varivo od povrća...

PageBreak

Kako se pravi paratha punjena kupusom

...Krajeve testa skupite oko kugle od krompira i na vrhu ih slepite. Zatim, dobijeni smotuljak spljoštite dlanom, malo ga "poravnajte" da bude okrugao. Spljošteni smotuljak na lagano pobrašnjenoj podlozi valjkom razvaljajte u krug. Nemojte upotrebljavati previše brašna za valjanje, a višak lagano otresite s testa. Neko to radi tako da na kraju dobije debljinu od 2 do 3 mm, a ima i varijanti debljih od 5 mm. Tako pripremite svaki hlepčić. Odlažite ih na lagano pobrašnjen sto i nemojte ih stavljati jedan preko drugog da se ne zalepe. Pokrijte ih krpom.

Zagrejte suvi tiganj (bez masnoće) i u njega stavite razvaljani hlepčić, pa po njemu i oko njega nakapajte malo ulja (ili rastopljeni ghee ili maslac). Hlepčić pržite na umerenoj temperaturi da dobije svetlu, smeđu koricu. Okrenite ga i popržite i s druge strane (bez dodavanja masnoće). Hlepčiće nemojte pržiti na prevelikoj temperaturi jer bi spolja mogli brzo da potamne, a iznutra bi mogli da ostanu sirovi. Nakon tog prvog hlepčića tiganj će, naravno, biti malo masan, tako da na tu masnoću stavite sledeći hlepčić i opet po njemu i oko njega nakapajte sasvim malo masnoće. Ne treba koristiti puno masnoće, 1 do 2 kašičice za svaki hlepčić bi trebalo da su dovoljne.

Paratha punjena kupusom, klicama i šargarepom (recept za 10 paratha)

Sastojci za nadev:

  • malo suncokretovog ulja, asafoetida ili luk
  • 2 šoljice na sitno naseckanog kupusa
  • 2 velike narendane šargarepe
  • 1 čaša klica od pasulja
  • 1 kašiak soja sosa
  • malo smeđeg šečera
  • so
  • 1 kašičica kukuruznog brašna
  • ulje za prženje

Priprema (nadev):

Zagrijte ulje i dodajte luk ili asafoetidu. Nakon 1 minuta dodajte povrće i malo vode da ne zagori pa dinstajte oko 10 minuta. Dodajte soja sos i začine pa dinstajte još 1 minut. Razmutite u malo vode 1 kašičicu kukuruznog brašna, ulijte i dobro pomešajte kako bi se sve malo zgusnulo. Dalje spremajte i spajajte onako kao što ste videli u prethodnom receptu.

Kala Namak: indijska vulkanska so koja podmlađuje organizam...

Izvor: Atma