Indijski beskvasni hleb paratha je hranljiv, ukusan i zdrav hleb koje se pravi bez kvasca, a priprema se u tiganju ili na grillu. Dobro ide uz gotovo sva jela, a ako imate vremena i volje možete ga puniti raznim mešavinama od začinjenog ...

Postoji preko 50 vrsta indijskih paratha. Mogu se praviti sa svim i svačim, a jedna od najčešćih verzija je sa krompirom - Aloo paratha. Najčešće se prave od integralnog pšeničnog brašna, a u originalu se upotrebljava ghee (pročišćeni maslac); možete koristiti i obično ulje ili maslac.
Za sve punjene parathe karakteristično je dodavanje začina poput:
- čilija
- korijandera
- kardamoma
- kumina
- karanfilića
- asafoetide
- đumbira
- cimeta...
Stavlja se po malo od tih začina da ne bude previše pikantno, a za pripremu testa uvek upotrebite mlaku vodu. Inače, parathe možete i zamrznuti. Parathe pripremite do kraja, ohladite, između svake stavite masni papir, rasporedite u plastične kesice i zamrznite. Odmrzavajte ih oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim s obe strane zagrijte bez masnoće. Zamrznute mogu trajati oko čak 2 meseca.
Obična paratha
Sastojci:
- 300 g graham brašna
- 200 g pšeničnog glatkog brašna tip 850
- 1 kašičica soli
- 300 do 350 ml mlake vode
- 3 do 4 kašike gheeja ili otopljenog maslaca
- za pečenje oko 100 do 150 gr otopljenog maslaca ili ghee
Priprema:
Od brašna, soli, gheeja ili maslaca i vode umesite glatko testo. Testo podelite na 5 jednakih hlepčića i pokrivene ih ostavite 10 minuta. Svaki hlepčić tanko razvaljajte, premažite maslacem i preklopite. Preklopljene površine takođe premažite maslacem, pa testo još jednom preklopite...
Indijska proja sa slačicom i kimom...