• Pronađite jednostavan i „domaćinski" spremljen hleb, sa onih par sastojaka koji i treba da čine hleb. Ima i toga u ponudi...
  • Pravite beskvasni hleb na način na koji su ga pravile naše bake. Još lepše ako ste u mogućnosti da nabavite brašno mleveno na kamenu.
  • Kupite aparat „kućnu pekaru" i sami pecite svoj hleb. Pekač je super stvar sa par mana: košta dosta, predugo mesi i još duže peče, a imate samo jedan mali hleb na kraju - ali su hlebovi odlični. Pa izvagajte.
  • Mesite hleb. Domaći hleb može da se jede danima i ne treba mu ništa za „produženu svežinu" sem frižidera (i dobrog mešenja). Ali nabavite kalupe za hleb i to 2-3 komada (koliko staje u rernu). Možete ih naći bukvalno svuda po pristopačnoj ceni, teflonske i aluminijumske.

Kako da otkrijete aditive u hlebu...

  • Jedite krompir umesto žitarica. Nije samo hleb skrob već i krompir, a ta mu uloga više odgovara od uloge „povrća".
  • Meljite leblebije, heljdu, kinou, amaranth u mlinu za kafu i pravite palačinke od njih. I one stoje dan-dva u frižideru, nemaju gluten, a mogu da se napune s puno povrća i mesa.
  • Naučite da pravite bezglutenski hleb jer on ne mora ni da se mesi.
  • Naučite da pravite klice od žitarica i jedite njih. Jedite hleb koji je spremljen od proklijalih žitarica. Ima da se kupi (meni su ovo najbolji hlebovi koji mogu da se kupe, ali to može i da se napravi kod kuće).

Ruski hleb od integralnog brašna heljde i raži sa suvim šljivama...

Izvor: Vitki gurman