Nuspojava loše planiranih redukcijskih dijeta, kojima u najmanju ruku povratimo sve izgubljene kilograme, baca loše svetlo na drastične režime ishrane. Zar su sve dijete loše?

Gubitak viška telesne mase čini se jednostavnim. Kalorije su kalorije. Ako ih unesemo previše - debljamo se, a ako ih unesemo manje - mršavimo. Uopšte nije komplikovano, zar ne? Ipak, čini se da stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica je da Amerikanci potroše 33 milijarde dolara godišnje (podatak American Dietetic Associationa) na tzv. weight loss proizvode raznih vrsta, a i u našem okruženju se sve više susrećemo sa novim i "do sada najdelotvornijim" programima i proizvodima za mršavljenje.

Kako da ubrzamo metabolizam: dobra ishrana umesto dijete...

Začarani krug ili jo-jo efekt dijete poznat je mnogima koji bezuspešno pokušavaju da izgube suvišne kilograme. Naučno je dokazano da takav začarani krug daje rezultat smanjenjem bazalnog metabolizma (energije koja je potrebna za odvijanje osnovnih fizioloških procesa u organizmu), odnosno, laički rečeno - usporavanjem metabolizma. Takođe, svaki takav ciklus uzrokuje povećanje udela masnog tkiva na račun mišićne mase.

PageBreak

Kako se usporava metabolizam...

Česta klopka u koju upadaju mnogi koji žele "pod hitno" da skinu suvišne kilograme je preskakanje obroka. Time dolazi do dugih perioda gladovanja tokom dana. Malo znanja iz biohemije pomaže nam da shvatimo kako se naš organizam ponaša kada je u fazi gladovanja.

Budući da mu ponestaje raspoloživog goriva, organizam se adaptira na takav niži unos energije i "štedi" za kasnije. Stoga, prilikom sledećeg obroka nastoji da pohrani što više energije u obliku skladišnih rezervi.

Metabolizam se u neku ruku ponaša poput termostata. Stoga, isto kao što naš organizam kao precizni merni instrument osluškuje naše prehrambeno ponašanje i tako programira metabolizam, tako i mi moramo da osluškujemo potrebe našeg organizma, jer to je jedina dobitna kombinacija. I za zdravlje i za vitak stas.

Dijetu bi trebalo postaviti tako da se gubi približno pola do jednog kilograma sedmično. Što je gubitak drastičniji, to se organizam više brani od takvog gubitka, počinje štedljivije da troši energiju koju mu dajemo i mršavljenje se usporava.

Život bez pšenice, raži i ječma: bezglutenska dijeta za dobar rad creva...

Kod ovakvog suviše restriktivnog plana ishrane često se javljaju neželjene pojave poput umora, psihičkih tegoba, lošeg kvalitete kose, kože i noktiju i ponekad i anemija.

Preterano nizak unos hrane koji predstavlja šok za organizam često daje rezultat probavnih tegoba. Neretko se javlja konstipacija, posebno ako se biraju namirnice siromašne vlaknima i ako se unosi malo tekčnosti. Važan deo pravilne dijete za mršavljenje predstavljaju namirnice bogate vlaknima i obiljem vode.

Funkcija imunološkog sistema može biti oslabljena i tokom niskog kalorijskog unosa i prebrzog gubitka telesne mase, stoga da bi se održao dobar imunitet, telesna masa se mora smanjivati postepeno.

Studija koju je uradio Journal of the American Dietetic Associationu donosi istraživanje provedeno na 114 žena s prekomernom telesnom masom. Jedna grupa ispitanika učestvovala i sprovodila dijete za mršavljenje, a druga je tokom proteklih 20 godina održavala stabilnu telesnu masu ili je neznatan broj puta mršavila. U grupi koja je učestvovala u sprovođenju dijete i ponovno se debljala uočena je oslabljena funkcija imunološkog sistema.

PageBreak

Kako dijete utiču na naše zdravlje...

Oslabljena funkcija se ogledala u manjem broju stanica prirodnih "ubica" (natural-killer-cell, NK cells), vitalnog dela imunološkog sistema. Ove stanice odgovorne su za ubijanje virusa, a u laboratorijskim ogledima pokazale su se delotvornim u borbi protiv stanica raka.

Smanjena aktivnost NK stanica povezuje se s povećanom incidencijom karcinoma, kao i sa većom podložnosti prehladama i infekcijama.

Ove spoznaje su preliminarne i tek bi trebalo da se potvrde u longitudinalnim studijama. Ako se pokaže ova uska povezanost, hoće li biti prikladnije nositi par kilograma viška ili stalno biti u začaranom krugu jo-jo dijeta?

Žene s prekomernom telesnom masom su sedam puta više izložene nastanku žučnog kamena u upoređenju sa ženama koje imaju normalnu telesnu masu. Čak i blago povišena telesna masa kod žena može biti uzrok rizika za nastanak žučnog kamena. Osobe koje imaju žučno kamenje često unose više energije putem hrane nego što im je potrebno.

10 holističkih tretmana za detoksikaciju limfnog sistema...

Gubitak suvišne telesne mase može biti od koristi za prevenciju i ublažavanje nastanka žučnog kamenja, međutim, gubitak telesne mase treba sprovoditi kroz dublji vremenski period. Naglo mršavljenje može povećati opasnost od pojave žučnog kamena.

Brz gubitak telesne mase uzrokuje naglu redistribuciju telesnih tečnosti i ponekad i slabljenje vezivnog tkiva što je rezultat nastanka strija i "obešene kože", što često najviše pogađa žene. "Obešene" grudi neugodan su rezultat neadekvatne dijete s kojim se žena ne želi susresti.

Uspešan i adekvatan plan za redukciju telesne mase podrazumeva promene životnog stila koje valja da zadržimo tokom celog života. Uz promene ishrane, neophodna je telesna aktivnost i savet lekara ili nutricionista.

Izbegavajte dijete koje obećavaju:

  • Vrlo brze rezultate.
  • Izjave koje zvuče predobro da bi bile istinite.
  • Postoji hrana koja je obežena kao "dobra" i "loša".
  • Konzumira se manje od 1000 kcal dnevno.
  • Potreban je tačno određeni vitaminsko-mineralni proizvod za zagarantovan uspeh.
  • Sugeriše izbacivanje osnovnih nutrijenata (masti, proteina ili ugljikohidrata).
  • Nedostaju dugotrajne randomizirane naučne studije koje bi dokazale delotvornost i sigurnost dijete.

Izvor: Vitamini