Sastojci:

  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja

Pročitajte još:

Božićni običaj koji donosi sreću, blagostanje i zdravlje: evo kako se pravilno priprema i ukrašava česnica

Obredni hlebovi: recept za božićnu česnicu

Narodna verovanja: šta ne smete da uradite s paricom iz božićne česnice

Priprema:

U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.

Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 - 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i "umiti", to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.

Izvor: Domaći recepti