Ako ste uhvatili sebe da često jedete jednoličnu hranu, promenite ovu lošu naviku. Time ćete svom organizumu obezbediti mnogo važnih vitamina i minerala, kao i hranljivih sastojaka. Jedna od moćnih namirnica koja bi trebalo da bude na svakoj trpezi jeste kinoa. Spada u super-hranu jer ima visok sadržaj antioksidanata i flavonoida koji deluju protiv upala i virusnih infekcija. Takođe, sadrži mnogo više biljnih vlakana nego druge žitarice, odličan je izvor proteina (100g sadrži 4,5g proteina) kao i minerala- kalijuma, cinka, gvožđa i magnezijuma.
Velika prednost ove žitarice je to što ne sadrži gluten pa može biti deo ishrane svih onih koji su alergični ili ga izbegavaju. Veoma je hranljiva, a pogodna je i za restriktivni reži ishrane.
Mnogo je načina da ovu žitaricu uvrstite u svoju ishranu. Evo jednog predloga.
Kinoa kapreze
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 2 šolje zgnječenog paradajza
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 2 šolje kuvane kinoe
- 2 šolje kuvane i iseckane piletine
- 3 šolje bebi spanaća
- 1 šolja prepolovljenih čeri paradajza
- 1 šolja narendanog kačkavalja
- začini (so, biber, bosiljak...)
Priprema:
Propržite beli luk u dubljem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte izgnječeni paradajz, balzamiko sirće i željene začine. Umešajte kinou i iseckanu piletinu. Dodajte spanać i dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Sklonite sa vatre i pospite čeri paradajzom i narendanim kačkavaljem. Poklopite tiganj i ostavite da se sir istopi. Ukrasite listićima bosiljka.
Izvor: Sensa