DORUČAK KOJI ĆE ZADOVOLJITI I NAJVEĆE SLADOKUSCE- NAPRAVITE SAMI DOMAĆU GRANOLU: Sami birate sastojke i količine!

Evo recepta za domaću granolu bez šećera i trans masti

You Tube /Prt Scr Joy of baking

Svi u nekom trenutku ostanemo bez ideja za doručak, a naročito ako ne jedemo kod kuće već na poslu. Tada je najčešći izbor nezdravo pecivo prepuno trans masti i belog brašna. Predlažemo da probate granolu, domaći musli koji se pravi za više dana, čuva u tegli, a može da se jede sa mlekom, jogurtom ili po želji. U granolu možete staviti sve što volite- različite vrste pahuljica, suvog voća, orašastih plodova, kokos...i tome obezbediti svom telu važne hranljive sastojke i vitamine. Ako ne vodite računa o kalorijskom unosu i nemate problema sa povišenim šećerom, u granolu možete staviti i komadiće čokolade. Izbor je na vama!

Evo jedno predloga:

- 5 šolja ovsenih pahuljica

- pola šolje seckanih oraha, badema ili lešnika (illi mešavina svega toga)

- pola šolje bundevinih semenki ili susama, suncokreta...

- 1 kašičica cimeta

- 1/2 šolje seckanog suvog voća (kajsije, smokve, šljive…)

-prstohvat soli

- 1/4 šolje ulja po želji (maslinovo, od koštica grožđa, susamovo...)

- 3 kašike meda

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke pa dodajte ulje i dobro izmešajte. U pleh stavite papir za pečenje, pa smesu ravnomerno rasporedite preko.  Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata na 150 stepeni. Kada je pečeno, izvadite iz rerne, a nakon što se skroz ohladi- izlomite rukama. Čuvajte u tegli ili u metalnoj posudi i jedite sa mlekom, jogurtom, sokom ili kako već najviše volite.

Izvor: Sensa