Od korena do vrha, maslačak je lekovita biljka koja se u narodnoj medicini od davnina primenjuje za lečenje raznih oboljenja. Od ove biljke se najčešće pripremaju čajevi, od listova se sprema salata, ali od cvetova možete napraviti izuzetno zdrav i ukusan med ili džem od maslačka.
Najčešće se med od maslačka koristi za lečenje respiratornih infekcija, čuva zdravlje pluća, jača imunitet i odličan je za detoksikaciju. Svakog jutra uzimajte kašičicu meda od maslačka, dobićete sjajan eliskir za zdravlje celog organizma.
Recept za med od maslačka
Sastojci:
- 200 cveže ubranih cvetova maslačka
- 1 limun
- 1 pomorandža
- 2 l vode
- 2 kg šećera
Priprema:
Važno je da cvetove berete na čistom i nezagađenom području, u prirodi i seoskoj sredini - gde nema previše automobila, prašine, zagađenja. Uberite cvetove i potpuno uklonite zelene liske i stabljike. Važno je da ostanu samo cvetovi, zatim ih dobro operite u hladnoj vodi.
Stavite cvetove u šerpu, prelijte sa 2 litra vode, pa kuvajte na jakoj vatri. Kada proključa, treba da kuvate još oko 20 minuta. Šerpu tokom kuvanja poklopite. Nakon toga procedite i dobijenu tečnost sipajte u veću šerpu, dodajte šećer i stavite da se kuva na srednjoj vatri. Konstantno mešajte dok ne vidite da se šećer istopio i da se smesa zgusnula.
Operite limun i pomoranže, pa ih iseckajte i dodajte u med. Važno je da voće bude organskog porekla, jer obavezno u med treba da ih stavite sa korom. Mešajte i kuvajte dok ne dobije gustinu meda, a zatim sklonite sa vatre da se ohladi. Dobijeni med zajedno sa sve voćem sipajte u čiste tegle, poklopite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Ukoliko ne konzumirate šečer, isti efekat možete postiči i ako umesto šećera koristite livadski med u pripremi meda od maslačka.
Kako se još pravi med od maslačka - pogledajte u video prilogu ispod!
Izvor: Sensa