Maslačak je izuzetno lekovita biljka, a skoro svi delovi se koriste u narodnoj medicini. Listovi maslačka su odlični za prolećnu detoksikaciju, cvetovi se koriste za izradu meda od maslačka i puni su antoksidanata. Posebno je lekovit koren koji pozitivno utiče na imunitet, smanjuje upalne procese u telu i preporučuje se za zdravlje jetre.

Ulje od maslačka se ne jede, ali se koristi kao gel za ublažavanje bolova u zglobovima, kod ukočenog vrata, sinusne glavobolje, ali i kod otečenih i bolnih dojki. Maže se na otečene i bolne grudi usled PMS-a, citi ili drugih tegoba koje izazivaju neprijatan bol. Koristi se za masažu celog tela, a za dodatnu relaksaciju i antistres efekat možete dodati malo lavande.

Sastojci:

  • Cvetovi maslačka
  • Hladno ceđeno ulje po izboru (maslinovo, ulje avokada, ulje od semeni grožđa, bademovo, kokosovo)

Priprema: Naberite cvetove maslačka, ali potpuno otklonite zeleni deo (dršku i listiće ispod cveta). Operite cvetove, pa ostavite na ubrus da se osuše. Kada su suvi, napunite polovinu male tegle cvetovima, pa zatim sipajte prkeo njih ulje, tako da potpuno prekrije cvetove.

Zatvorite teglu gazom koju možete pričvrstiti gumicom za tegle. Ostavite teglu na prozorskoj dasci (na sunčanoj strani doma) da odstoji oko dve nedelje. Procedite ulje, sipajte u sterilnu bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

U video prilogu ispod pogledajte detaljan postupak pripreme ulja od maslačka!

Recept za ulje od maslačka TikTok/evilicequeenn

Izvor: Sensa