Krušina je listopadna lekovita samonikla biljka koja raste širom Evrope, Azije i Amerike, čak i na Kavkazu na visini do 2000 metara, a opstaje i u Sibiru. Ima ljubičasto-crne plodove, tj.bobice koje su otrovne i ne smeju se koristiti u ishrani, dok je njena glatka kora lekovita. Krušina se još naziva i „pasje grožđe“, i „smrdljika“.

Za pripremu čaja koristi se kora koja sadrži flavonoide, tanine, peptidne alkaloide, jabučnu kiselinu, vitamin C, itd. Od davnina su poznata njena lekovita svojstva. Koristi se kod zatvora, za olakšavanje pražnjenja. Podstiče rad probavnog trakta,smanjuje nadutost i reguliše varenje. Pošto je laksativ, čest je sastojak biljnih mešavina koje se piju protiv celulita i za mršavljenje.

Ne sme da se koristi duže od dve nedelje, ali najbolje je da se konsultujete s lekarom ili fitoterapeutom.

Priprema:

Kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200ml) hladne vode, zagrejati i kratko prokuvati. Sud poklopiti i ostavitieda se ohladi, a zatim procedite. Ppopijte uveče pred spavanje, a po potrebi i ujutru pre jela.

Izvor: Sensa