Beli slez je izuzetno lekovita biljka koja ima brojne dobrobiti po vaše zdravlje. Ova biljka je pravi dar od prirode, a posebno je važan njen koren koji je zapravo i najlekovitiji deo biljke. Dobra stavr je što ovu biljku možete gaiti u svojoj bašti ili dvorištu, kao i u saksiji na prozorskoj dasci - ne zahteva posebnu negu.

Koren belog sleza sadrži skrob, pektin, saharide, asparagin, betain, karoten, lecitin, fitosterol, minerale. Sve ovo omogućava biljci da bude izuzetno lekovita. Koren belog sleza ima antiinflamatorno dejstvo, pomaže u razređivanju sluzi pri kašljanju, ima efekat zaštite, ubrzava regeneraciju tela. Koristan je kod prehlade, bronhitisa, hroničnog tonzilitisa. Važno ga je uzimati čak i kada niste ništa bolesni, jer jača imunitet .

Beli slez takođe pomaže u borbi protiv problema povezanih sa gastrointestinalnim traktom. Koristi se za ublažavanje tegoba kod gastritisa, čireva i u prisustvu povećane kiselosti želuca. Dokazano je da beli slez pomaže i pri čišćenju organizma i sjajan je za detoksikaciju.

Još jedan benefit za zdravlje jeste da koren belog sleza snižava holesterol i da može pozitivno uticati na nivo šećera u krvi. Koristi se i za mršavljenje, jer reguliše apetit i podstiče osećaj sitosti. Može s ekoristiti i za negovanje tela spolja, na primer u vidu obloga - kod ujeda insekata, u prisustvu rana i opekotina. Pomažu u otklanjanju bolova u kostima i mišićima.

Koren belog sleza se koristi i u kozmetologiji, poseduje regenerativni i hidratantni efekat na kožu, pomaže u borbi protiv iritacije i suvoće. Beli slez se najčešće upotrebljava u vidu čaja ili sirupa za ublažavanje kašlja.

Čaj je pogodan o za tretiranje tegovba usled upale mokraćnih puteva, kod dijarejei upale grla, a evo kako se priprema:

Supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procediti. Više puta dnevno popijte čaj, a možete ga zasladiti i sa malo meda. Deci dajte po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

Izvor: Sensa