Životi članova kraljevske porodice uvek izazivaju veliku pažnju, način na koji žive, kako se oblače, kako se hrane... Daren Mek Grejdi radio je kao kuvar u Bakingemskoj palati gde je pripremao obroke za članove kraljevske porodice. Omiljena poslastica pokojne princeze Dajane nije bio raskošna niti skupa, već skromna poslastica, baš kao što je i ona bila. U pitanju je kolač od hleba! Na prvi pogled možda deluje čudno, ali od ove namirnice može da se napravi savršeno sočni slatkiš. U zdravijoj varijanti, umesto belog hleba, stavite integralni, a umesto mlečne slatke pavlake onu biljnog porekla. Šećer se može zameniti zaslađivačem. Tajna je u posebnom načinu pečenja!
Evo šta je potrebno:
85 grama suvog grožđa
60 ml amareto likera
12 kriški hleba, bez kore (može integralni hleb)
600 grama rastopljenog putera
9 žumanaca
90 grama šećera
120 ml mleka
500 ml slatke pavlake (može i biljne)
2 kašike šećera
Priprema:
Potopite suvo grožđe u amareto, poklopite posudu i ostavite preko noći. Četiri kriške hleba isecite na kocke i poređajte ih na dno podmazanog pleha. Po hlebu pospite suvo grožđe i prelijte preostalim amaretom. Preostale kriške takođe isecite na kocke, a svaku umočite u istopljeni puter i poređajte preko suvog grožđa. Zatim umutite žumanca i šećer. Slatku pavlaku i mleko zagrejte do ključanja pa dok je još vruće zakuvajte u njih umućena žumanca. Prelijte preko hleba tako da sve bude dobro pokriveno. Ostavite desetak minuta da dobro upije. U zagrejanu rernu na 180 stepeni stavite veći pleh napunjen vodom, a u njega stavite ovaj u kome je smesa s hlebom. Pecite oko 30- 45 minuta dok kolač ne dobije zlatnu boju. pospite suvim grožđem i služite toplo, najbolje uz sezonsko voće.
Izvor: Sensa