Arapske poslastice uvek imaju specifičnu aromu - pravu punoću i bogatu kombinaciju ukusa u kojem uživaju sva naša čula. Recept za ovaj kolač je izuzetno jednostavan - ne sadrži brašno, šećer i treba vam samo jendo jaje. Nećete provoditi sate pored šporeta i peći kore, već se sve pravi brzo, jednostavno i sa puno uživanja.

Tajna je u mlečnom filu kojem posebnu čar daje krem sir, ali i u poslednjem sloju kolača koji se sastoji od urmi, badema i oraha - svega što nam je potrebno za fantastičan arapski desert. Baš kao iz 1001 noći, osvojiće vaše srce na prvi zalogaj!

Sastojci:

  • 250g mlevenog keksa
  • 3 kašike putera
  • Malo cimeta
  • 180g kondenzovanog mleka
  • 180g krem sira
  • Jaje
  • Aroma vanile
  • 4 urme, orasi
  • 60 g isečenih badema
  • karamel sirup (opciono)

Priprema:

Mleveni keks pomešajte sa puterom i malo cimeta. Dobro izmešajte da se smesa sjedini. Vatrostalnu posudu obložite pek papirom, pa pospite mešavinu od keksa ravnomerno i formirajte podlogu za kolač, odnoso biskvit.

Pomešajte kondezovano mleko, krem sir, jaje i ekstrakt vanile, pa umutite dok ne dobijete sjedinjen i finu smesu. Dobijenu smesu dodajte u vatrostalnu posudu, odnosno prelijte je preko smese od mlevenog keksa. Iseckajte urme i orahe na sitno, pa pospite, a zatim kao poslednji sloj na torti pospite listiće badema. Pecite kolač na 180 stepeni oko 20 minuta. Isecite spremljen kolač na kocke i možete ga, po želji, preliti sirupom od karamele. 

 Izvor: Sensa