Ako volite kremaste slatkiše bez šećera, onda je ovaj zanimljiv i jednostavan desert odličan izbor. Podseća na stare kremaste poslastice koje su pravile naše bake, ali u novom ruhu.

Mleko i jaja verovatno imate u frižideru, potrebno vam je još samo par sastojaka da dobijete poslasticu za pamćenje koja će obradovati vašu porodicu i goste - sve generacije. Podseća na sladoled, ali za hladnije dane. Napravićete ga brzo, a tako je jednostavan da ga mogu pripremati i apsolutni početnici u kuhinji.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200g šećera (može i smeđi)
  • 100 g kukuruznog skroba
  • 10 g vanilinog šećera
  • 1l mleka (može i bademovo)
  • 250 ml slatke pavlake
  • 50g crne čokolade

Priprema:

Jaja, šećer, skrob , vanilin šećer i 100ml mleka stavite u jendu posudu i ručno mešajte mućkalicom dok se ne sjedini i ne nestanu gromuljice. Dobijenu smesu sipajte u 900ml mleka i kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje. Kada se smesa sjedini i zgusne poput pudinga, sklonite sa vatre. Pokrijte šerpu folijom i ostavite da se ohladi.

Kada je ohlađen fil, umutite ga mikserom da ponovo postane kremast. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku i spajte u fil, pa kašikom umešajte dok se ne sjedini.

Sipajte u vatrostalnu posudu ili kalup fil ravnomerno. Preko narendajte crnu čokoladu. Ostavite da se ohladi u frižideru oko 30 minuta, pa poslužite. Kolač možete služiti u dekorativnim posudama za deserte, ali i u šolji i čaši. Možete po želji dodati bobičasto voće za ukras ili listiće mente.

Izvor: Sensa