Ako volite kremaste slatkiše bez šećera, onda je ovaj zanimljiv i jednostavan desert odličan izbor. Podseća na stare kremaste poslastice koje su pravile naše bake, ali u novom ruhu.
Mleko i jaja verovatno imate u frižideru, potrebno vam je još samo par sastojaka da dobijete poslasticu za pamćenje koja će obradovati vašu porodicu i goste - sve generacije. Podseća na sladoled, ali za hladnije dane. Napravićete ga brzo, a tako je jednostavan da ga mogu pripremati i apsolutni početnici u kuhinji.
Sastojci:
- 3 jaja
- 200g šećera (može i smeđi)
- 100 g kukuruznog skroba
- 10 g vanilinog šećera
- 1l mleka (može i bademovo)
- 250 ml slatke pavlake
- 50g crne čokolade
Priprema:
Jaja, šećer, skrob , vanilin šećer i 100ml mleka stavite u jendu posudu i ručno mešajte mućkalicom dok se ne sjedini i ne nestanu gromuljice. Dobijenu smesu sipajte u 900ml mleka i kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje. Kada se smesa sjedini i zgusne poput pudinga, sklonite sa vatre. Pokrijte šerpu folijom i ostavite da se ohladi.
Kada je ohlađen fil, umutite ga mikserom da ponovo postane kremast. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku i spajte u fil, pa kašikom umešajte dok se ne sjedini.
Sipajte u vatrostalnu posudu ili kalup fil ravnomerno. Preko narendajte crnu čokoladu. Ostavite da se ohladi u frižideru oko 30 minuta, pa poslužite. Kolač možete služiti u dekorativnim posudama za deserte, ali i u šolji i čaši. Možete po želji dodati bobičasto voće za ukras ili listiće mente.
Izvor: Sensa
Dnevni horoskop za 3. april 2025: Blizanci imaju potrebu da se osame, Vodolija reorganizuje životni prostor
Šta boja telefona govori o vama? Pobednici uvek imaju isti izbor, a najčešću biraju oni kojima je važna suština
Šta broj stana ili kuće govori o vlasniku? Numerologija otkriva da li na adresi živi intelektualac ili boem
“Zasadi drvo” – jedna vizija, šest godina, milion sadnica
Kako da gledate kroz ljude? Frojdova tehnika i danas radi, a zasniva se greškama koje svaki čovek često pravi