Sve veći broj ljudi danas pati od artritisa, degenerativne bolesti zglobova.

To nije nimalo čudno sa obzirom na moderni stil života, problem gojaznost i loše ishrane, baziranoj na pretađenim namirnicama koje podstiču upalne procese u organizmu.

Kako ojačati kosti: 5 promena koje se dogode u telu ako svaki dan prepešačimo 800 metara

Zglobna hrskavica deluje poput jastučića koji štiti zglob tokom kretanja.

Kod artritisa hrskavica je oštećena pa se javlja ukočenost, smanjena pokretljivost, otečenost i bolovi u zglobovima.

Sve to uveliko narušava kvalitet svakodnevnog života.

Dobra je vest da, iako se sa godinama vaši zglobovi i hrskavica neizbežno troše, možete ih dodatno zaštititi zdravim stilom života i konzumacijom namirnica koje podstiču stvaranje kolagena.

Reč je o hrani koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, proteinima, magnezijumom i vitaminima C i K, koji uveliko pridonose zdravlju zglobne hrskavice.

Hrana koja regeneriše zglobove:

1. Mahunarke

Tokom upalnog procesa u zglobovima s vremenom može doći do uništenja kolagena i hrskavice.

Da biste to sprečili, što češće konzumirajte - mahunarke! Reč je o hrani koja ima snažna protivupalna svojstva.

Mahunarke, poput pasulja, graška, sočiva i leblebija, sadrže proteine, odnosno belančevine, koje su sastavni deo kolagena.

Zahvaljujući tome, ove namirnice mogu pomoći u obnavljanju kolagena, a samim tim i hrskavice zgloba.

One sadrže i važnu aminokiselinu lizin koja takođe pridonosi regeneraciji zglobova.

2. Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je bogat magnezijem, mineralom koji podstiče proizvodnju hijaluronske kiseline.

O hijaluronskoj kiselini se danas sve više govori. Ona se, baš kao i kolagen, prirodno nalazi u ljudskom organizmu.

Često je sastojak kozmetičkih proizvoda za mladolik izgled, kao i injekcija koje se daju osobama koje imaju problema sa zglobovima.

Hijaluronska kiselina prirodni je ovlaživač koji "podmazuje" zglobove pri kretanju te amortizira pokret. Zato je naročito važna za zdravlje zglobova

Kako se ona s vremenom polako gubi iz organizma, zglobovi su sve skloniji oštećenju i propadanju.

3. Prokelj + maslinovo ulje

Ovo povrće koje izgleda poput mini verzije kupusa obiluje vitaminom K, koji je od esencijalne važnosti za zdravlje kostiju i zglobova.

PageBreak

Vitamini za obnavljanje zglobova

Prokelj je najbolje kratko kuvati i konzumirati u kombinaciji s ekstra devičanskim maslinovim uljem, koje je takođe izvor vitamina K te deluje protivupalno.

Na taj način ostvarujete dvostruki učinak zaštite svojih zglobova.

4. Citrusno voće

Budući da citrusno voće, poput narandži, limuna, mandarina i grejpfruta, obiluje vitaminom C, njegovom konzumacijom zaštitićete zglobove i kosti.

Naime, poznato je da upravo ovaj vitamin pridonosi formiranju kolagena u organizmu.

Vitamin C kao snažan antioksidans čuva stanice i vezivna tkiva u organizmu od daljnjih oštećenja. Takođe deluje protivpalno smanjujući otok oko zglobova.

Kućni test za osteoporozu: sprečite rizike niske gustine kostiju

Jedite i druge namirnice bogate vitaminom C, poput zelenog lisnatog povrća, paprike i kiselog kupusa.

Na taj način potaknut ćete ne samo regeneraciju zglobova i hrskavice nego ćete zaštititi celi organizam.

5. Bademi + ostalo orašasto voće

Puno je razloga zašto biste slane ili slatke grickalice prepune šećera trebali zameniti bademima i drugim orašastim voćem, poput oraha, indijskih oraščića, lešnika...

Jedan od njih je i što čuvaju vaše zglobove od propadanja.

Bademi su, naime, bogat izvor omega-3 masnih kiselina, mangana i vitamina E.

Poznato je da omega -3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu, dok vitamin E je snažan antioksidans koji štiti ćelije od propadanja.

Mangan potpomaže u proizvodnji glukozamina u našem organizmu, a koji ima ključnu ulogu u izgradnji zdrave zglobne hrskavice.

6. Beli luk

Zahvaljujući tome što sadrži sumpor, beli luk ima ulogu zaštitnika naših zglobova i kostiju.

Sumpor pridonosi stvaranju kolagena, ublažava upalna stanja u organizmu i smanjuje bolove u zglobovima.

Osim u belom luku, sumpora ima i u crnom luku, praziluku i vlašcu.

7. Nar

Nar ili šipurak snižava nivo upala koje se dovode u vezu s preteranom proizvodnjom enzima.

Ovi enzimi, kada se stvaraju u normalnim količinama čuvaju zglobnu hrskavicu, ali kod njihove preterane proizvodnje hrskavica se oštećuje i uništava.

Tokom sezone jedite nar ili uzimajte ekstrakt kako biste pomogli za obnavljanje oštećene zglobne hrskavice.

Još nekoliko namirnica koje čuvaju zglobove:

  • đumbir
  • kurkuma
  • zeleni čaj
  • bobičasto voće
  • kelj
  • spanać
  • seme bundeve
  • jabuke

Izvor: Alternativa za vas