Ovo su najbolji saveti za holističku trudnoću:

1. Podrška nervnom sistemu

Ovo je jedan od bitnijih saveta za zdravu i dobru trudnoću, i to ne samo zbog fizičkog efekta koji nervi imaju na vaše telo, već i zbog uticaja na bebu. Tokom trudnoće, a pogotovo u drugom trimestru beba koristi puno vaših nutritijenata da bi razvila svoj nervni sistem. Želimo pre svega mentalno zdravu i jaku bebu, ali trošenjem vaših nutritijenata vi nemate čime da hranite svoj nervni sistem i postajete razdraživi, nestrpljivi, besni, čak i depresivni. Ovde su kao pomoć najbitniji vitamin B i esencijalne masne kiseline. Ovi hranljivi sastojci pomažu vašim srećnim „detaljima” poput serotonina, dopamina i melatonina, da rade na efikasan način, smanjujući sve gore navedene emocije i pružajući jaku podršku hranljivosti mozga. Srećna mama, srećna i beba. Zato vodite računa o ovim vitaminima dobrom ishranom.

Kako prebroditi najtežu fazu porođaja bez epidurala?

2. Informisanje je jednako osnaživanju

Trudnoća može za mnoge biti zbunjujuća i stresna. Beskrajne odluke i razmišljanja oko ishrane, vakcina, sređivanja, analiza itd, a milion drugih mišljenja vas samo dodatnu zbunjuju. Poenta je da znate da nijedan put nije jedini način! Zalažemo se da sami napravite sopstveno istraživanje o temama koje vas interesuju i o kojima niste upućeni. Čitajte i informišite se samo od onih ljudi koji su to sve primenili u praksi, a znate da su slični vama i vašim razmišljanjima. Ne zaboravite i onu čuvenu majčinsku intuiciju za donošenje određenih odluka, jer je i ona zaista bitna i često na mestu. Srećom, danas ima i mnogo besplatnih radionica koje vam mogu dati sve odgovore, samo treba da budete slobodni da postavite sva pitanja i rešite vaše nedoumice. Ovo će vam trudnoću učiniti dosta lakšom i opuštenijom.

3. Povezivanje s bebom

U ranim fazama trudnoće ovo povezivanje je možda malo čudno, jer ne osećate nikakve pokrete i vaše telo vam je i dalje nepromenjeno. Ali ovo je zaista prelep osećaj koji će vas ojačati i učiniti srećnijom, jer ste stvorili živo biće koje raste baš u vama. Brilijantan način da ovo uradite je prenatalna joga. Razgovarajte s vašim instruktorom šta je najbezbednije, a opet najdelotvornije za povezivanje s vašom bebom. Poze kao što su Savasana ili Konasana mogu pomoći najviše kod ovog procesa. Jednostavno stavite ruke u predelu materice i udahnite ljubav i svetlost i povežite se sa vašim stvaralaštvom.

4. Hidratacija

Unošenje dovoljno tečnosti u trudnoći je od posebne važnosti. Bitno je za apsolutno sve! Od fizičkog izgleda, emocija, zdravlja, pa i samog duha. Visoke elektrolite možete zadržati unošenjem kokosove vode. Takođe u kokosovu vodu možete da dodate vrlo malo himalajske soli i tako se pravilno nahraniti i dobiti sve potrebne materije.

Upravljenje bolom na porođaju: prirodan način rađanja u vodi

5. Proteini

Oni su jedni od najbitnijih detalja za zdrav i pravilan razvoj bebe. Međutim, oni su od velike važnosti i za mamu jer regulišu nivo šećera u krvi, smanjuju jutarnje mučnine, dobri su protiv umora… Jednostavan način za dnevnu potrebu unošenja proteina su zdravi šejkovi i smutiji, dodajući im prirodne proteinske prahove, orah, kakao, konoplju ili čija seme.

Izvor: Lovesensa