Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priprema tela za kompletnu detoksikaciju: najbolje ajurvedske preporuke za čišćenje organizma

Iako je stara hiljadama godina, tradicija ajurvede i dalje ima najsloženiji i najdetaljniji sistem detoksikacije. Ovaj proces se zove pančakarma i omogućava organizmu da povrati izgubljenu ravnotežu. Saznajte kako funkcioniše ovaj ...

  Izvor: Shutterstock

Proces čišćenja organizma koji primenjuje ajurveda je uvek prilagođen potrebama pojedinca. Tretman se pažljivo kreira u skladu sa pacijentovim stanjem i potrebama: apetit, godine, konstitucija (prakriti), opšte stanje, godišnje doba i doba dana. Pančakarma obuhvata pet metoda koje se kombinuju a pre samog procesa detoksa radi se priprema za pančakarmu: purvakarma. Nakon toga se primenjuju: vamana (povraćanje), virechana (čišćenje), basti (klistir), nasya (čišćenje sinusa) and rakta moksha (puštanje krvi).

Glavni cilj purvakarme je da se pokrenu toksini i doše ka sistemu za varenje. Preopterećene doše i toksini blokiraju telesne kanale i onemogućavaju normalno čišćenje od otpadnih materija. Ovo je neophodan korak pre započinjanja pančakarme.

Povezane vesti

Dalji korak u pripremi tela za pančakarmu jeste uljenje tela: unutrašnje (Snehana) i spoljašnje (Swedana). Snehana podrazumeva da pacijent proguta pročišćen puter - gi koji se pažljivo odabira u skladu sa njegovim potrebama. Gi pomaže da se ame tj. otpadne materije u organizmu transportuju u sistem za varenje. Maslac ima ulogu unutrašnjeg lubrikanta koji uklanja prepreke i podmazuje tkiva. Istovremeno se primenjuje i swedana tj. masaža uljima. Ova masaža omogućava da se razlabave nataloženi toksini i otpadne materije kako bi se lakše izbacili.

Tokom swedane se koriste i toplota i znojenje kako bi se kanali u telu što više oslobodili. I jedna i druga metoda se primenjuju tokom nekoliko dana odnosno koliko god je potrebno da se telo pripremi za pančakarmu. Preporuka je da se tokom celokupnog proces pančakarme osoba posveti samo tome i ne prati svoju uobičajenu dnevnu rutinu jer je neophodno da sva energija tela bude usmerena na proces detoksikacije. Tokom pripremnih dana kao i tokom samog procesa pančakarme mora se primenjivati i strogo propisana dijeta koja se sastoji od lako svarljivih jela kao što je kičari (kaša koja se pravi od dugo kuvanog pirinča i mung pasulja).

Povezane vesti

Važno je znati i da nakon završetka čitavog procesa pančakarme, koji traje po nekoliko nedelja, pacijent mora izvesno vreme nastaviti sa laganom dijetom pre nego što se vrati na svoju uobičajenu ishranu. Nakon što je telo prošlo kroz ovu pripremnu fazu, pristupa se samom detoksu. Toksini i otpadni materijal su se sada oslobodili i došli do sistema za varenje a dalji korak zavisi od procene terapeuta.

Iako deluje prenaporno, ovaj proces je zapravo jedini koji omugaćava potpuno čišćenje organizma. Detaljan i sofisticiran pristup omogućava da se balansiraju doše i samim tim uklone mnoge mentalne i fizičke tegobe i bolesti.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj