Candida naseljava različite delove tela i simptomi mogu biti različiti. To mogu biti belenaslage na jeziku ili nadutost stomaka i slab apetit. Ukoliko vam je utvrđena kandidijaza poslušajte ove savete koji će Candidu držati pod kontrolom.

Jedite organsku hranu jer sintetički pesticide, fungicidi i herbicidi negativno utiču na naš mikrobiom. Oslabljen ekosistem sistema za varenje je idealna prilika da se razvije infekcija Candidom.

Unosite umerene količine proteina životinjskog porekla. Ovi proteini se razlažu na amino kiseline koje su neophodne za obnavljanje ćelija, tkiva i organa i tato nemojte izbaciti meso iz svoje ishrane ukoliko imate kandidijazu. Najbolja opcija su ćuretina, riba, jaja ali i neka crvena mesa kao što su organska jagnjetina i junetina. Crveno meso jedite samo jednom nedeljno dok ostale proteine treba da unosite svakodnevno.

Jedite organsko povrće koje je bogato fitohemikalijama. Ova jedinjenja su našem telu neophodna kako bi učestvovala u regeneraciji organizma. To su beta karotenoidi koje nalazimo u zelenom i žutom povrću; likopeni koje nalazimo u crvenim paprikama, paradjzu i crvenom grejpfrutu; lutein koji nalazimo u lisnatom zelenom povrću; antocijanidini koje nalazimo u luku. Povrće je veoma važno i zbog svog alkalnog delovanja te utiče na smanjenje kiselosti organizma. Bar 60 odsto vaših dnevnih obroka bi trebalo da se sastoji od povrća.

Začinsko bilje treba da postane važan deo antifungalne dijete. Koristite korijander, ruzmarin, peršun, origano, majčinu dušicu, mirođiju. Sve ove začinske biljke imaju antiupalno delovanje.

PageBreak

Sezonsko organsko voće je takođe važan deo borbe protiv kandidijaze. Međutim, voće je puno šećera koji pogoduje razvoju gljivica i zato gam orate jesti umereno a najbolji izbor je bobičasto voće. Voće sa niskim procentom šećera : limun, lajm, kivi, avocado, kajsija. Izbegavajte ananas, lubenicu, mango, nar, kruške, jabuke, sušeno voće.

Integralne žitarice kao i pseudo žitarice su važan deo antifungalne dijete. One sadrže složene ugljene hidrate. Možete uvesti u ishranu: amarant, speltu, kinou, heljdu, raž, ječam. Ove namirnice su odličan izvor vlakana i vitamina B grupe.

Zdrave masnoće su neophodne za dobru ravnotežu organizma te je neophodno da ih unosite. Naravno to se odnosi a dobre masnoće kao što su omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline. Namirnice koje ih sadrže su riba iz dubokih mora, tamnozeleno lisnato povrće, kokos, lan, konopljino ulje, maslinovo ulje, sirovi orašasti plodovi i avokado.

Mahunasto povrće i legumi treba da budu zastupljeni u vašoj dijeti umereno. Oni sadrže jedinjenja koja mogu iritirati stomak i preporuka je da se jedu samo male količine jednom ili dva puta nedeljno.

Izbacite sve zaslađivače osim onih koji ne hrane Candidu a to su: stevia, koren cikorije i ksilitol (samo mora da bude napravljen od kore breze a ne od kukuruza).
Izbegavajte fermentisanu hranu koja stimuliše rast gljivica. Tokom tri meseca izbegavajte jogurt, kefir, ukiseljeno povrće, kimči, kombuhu, tempeh i pivski kvasac.

Pijte puno tečnosti jer dehidratacija dovozi naše telo u stanje stresa što je idealno za razvoj Candide. Ukoliko ne unosimo dovoljno vode, naš organizam ne može da se oslobodi nakupljenih toksina te na izvestan način dolazi do samozagađenja.

 Izvor: Sensa