Bubrezi su važan organ mokraćnoga sistema, a upravo se njima iz našega tela eliminišu toksini. Osim toga, bubrezi proizvode hormone erithropoietina koji stimulišu proizvodnju crvenih krvnih ćelija, renin koji reguliše krvni pritisak te kalcitriol.

Za pravilan rad bubrega važni su vitamini B2, B6 i magnezijum. Neke biljke posebno pogodno utiču na bubrege i njihov rad, a izdvajamo neke od njih:

Čuvarkuća: ova je biljka sjajna za izlučivanje mokraće i čišćenje bubrega. Kako biste pripremili čaj, prelijte dve kašike listova čuvarkuća čašom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata, procedite i pijte po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, pre obroka.

Maslačak: njegovo je delovanje pročišćujuće, a delotvoran je i koren i list. Ima snažno diuretičko delovanje i deluje blago na čitav urogenitalni trakt.

Zlatnica: biljka zlata vredna, zlatnica je posebno cenjena kod bubrežnih oboljenja. Posebno je delotvorna u kombinaciji sa koprivom.

Peršun: sjajan je izvor vitamina C, A i K, deluju poput antioksidanata, snažan je diuretik. Mnogi ga nazivaju oazom zdravlja, naročito kada su u pitanju bolesti bubrega ili bešike.

Recept za ublažavanje bolova:

1. Prelijte 3 kašike usitnjenoga korena i suvih listova peršuna s pola litra hladne vode i kuvajte 10 minuta. Kada proključa, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte tri puta dnevno po šolju čaja.

2. Skuvajte 9 glavica crvenog luka sa ljuskom u pet litara belog vina dok ne proključa i ispari polovina tečnosti. Procediti, prelijte u manju posudu i kuvajte još sat vremena. Spremite u teglu i pijte svakoga jutra po jednu kašiku na prazan želudac .

Izvor: Web tribune/Espreso