Jamajkanski biber ili piment otkrio je Kristofer Kolombo u potrazi za začinom bibera, a pronašao eksploziju ukusa u jednoj bobici. Na engleskom se začin zove allspice - u prevodu svi začini i ukus se može zamisliti kao spoj muškatnog oraščića i slatkog cimeta sa podnotom oporog karanfilića i oštrog bibera. Poreklo ove bobice, ploda zimzelenog drveta Pimento dioica, nalazi se u Južnoj i Srednjoj Americi uključujući i Karipska ostrva.

Piment se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini raznih kultura sa tog podneblja, ali ima ulogu i u ajurvedi. Tako ga u Kostariki koriste za lečenje dijabetesa, u Gvatemali izgnječene bobice nanose na bolne zglobove, mišiće i modrice, a Kubanci ističu njegovu lekovitost zarad boljeg varenja. Prema ajurvedi, on spada u grupu začina koji greju i ima značajnu ulogu tokom detoksikacije, dobar je za varenje i deluje na slezinu kao tonik. Ulje ove bobice pokazalo je dobre rezultate u tretmanu artritisa, respiratornih i digestivnih problema. Bitno je da se tretman radi sa stručnim licem, jer prekomerna upotreba može da dovede do epileptičkih napada.

U aromaterapiji se ovo ulje prepoznaje kao tonik koji osvežava telo i um i može da doprinese boljitku kod depresivnih stanja, nervne iscrpljenosti i sveopšteg umora – samo dodajte par kapi u difuzer ili u kupku. Kod nas ovaj začin možete naći bolje snabdevenim prodavnicama začina. Naći ćete ga kao sastojak u mnogim starim receptima za slatkiše, ali i kao jedan od začina za kiseljenje povrća.

Probajte:

  • da napravite svoj miks začina za slana jela u koji ćete uključiti i piment, npr. pomešajte 1 kašičicu suvih listova majčine dušice sa 1/2 kašičice pimenta i dodajte pri kraju kuvanja metodom brzog mešanja povrća (luk, beli luk, šargarepa isečena na tanke štapiće, boranija isečena dijagonalno, pečurke)
  • pospite po pečenom korenastom povrću ili zelenom lisnatom povrću koje ste skuvali na pari
  • dodajte cele bobice džemu ili marmeladi tokom kuvanja; probajte ukuvane jabuke sa pimentom, a za karipski ukus skuvajte bobičasto voće sa pimentom i rumom
  • mleveni piment dodajte testu za slatke biskvite, izostavite sve ostale začine 
  • dodajte u đumbir-limunadu.

Izvor: Sensa