Prema ajurvedi one spadaju u grupu začina koji zagrevaju i imaju opor, sladak ili ljut ukus. Iako se manje koristi za lečenje, slađe mlevene paprike ajurveda prepoznaje kao dobar lek za probleme sa urinarnim traktom, kod menstrualnih bolova, a i pomaže u boljoj cirkulaciji i podržava digestivnu vatru, agni. Aktivni sastojak za koji se smatra da ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, kapsaicin, manje je prisutan u mlevenim slađim paprikama nego u gorčim i ljućim. On može da pomogne smanjenje triglicerida i holesterola u krvi i time utiče na sprečavanje razvijanja arterioskleroze, sprečavanje zgrušavanja krvi, a neka istraživanja navode da smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jedan od razloga što se mlevena kajen papričica našla u toniku za kontrolu (ali ne za smanjenje, kako su mnogi mislili) telesne težine je taj što povećava metaboličku aktivnost (termogenezu) i upotrebu kiseonika i do 20 minuta nakon konzumacije. Asteci su kroz istoriju koristili čili papričice da bi se oslobodili zubobolje, dok ih je civilizacija Maja primenjivala kod pojačanog kašlja, astme i bolnog grla. Nema veće svetske kuhinje koja u pripremi hrane ponosno ne koristi cele ili mlevene paprike kao začin.

Da bi dobili najbolje od njihovih aroma potrebno je da ih zagrejete, najbolje u ulju, a ne da ih samo pospete sirove po hrani. Isto pravilo važi i za svežu kao i za mlevenu papriku – kupite što svežiju. Mađarska prepoznaje 8 različitih klasa mlevene paprike po kojoj je poznata u celom svetu, od delikatne i jarko crvene do ljute i narandžasto-braon, od blage i slatke, do jake i opore. Svaka će jelu dati vrlo svojstven pečat, te vam preporučujem da kad eksperimentišete imate na umu koju slatkoću, oporost ili ljutinu želite da dodate vašem delikatesu.

Probajte je i ovako:

  • napravite pire od korenastog povrća i bundeve i pospite slatkom, dimljenom paprikom,
  • vegetarijancima i veganima kojima nedostaje “ukus” mesa se preporučuje da u kuvanje uključe dimljenu papriku koja je sastavni deo mnogih mesnih proizvoda; 
  • kajen papriku dodajte gustoj toploj čokoladi, iznenadiće vas,
  • nabavite “pimenton de la vera” kada želite nekoga da zadivite španskom paeljom.

Izvor: Sensa