Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomaže u menopauzi i čuva zdravlje materice: ova biljka je najbolji ženski lek

Nakon doba Hipokrata, kada se koristila za ublažavanje ženskih tegoba, konopljika je pala u zaborav, ali danas se vezuje za žensko hormonsko zdravlje.

  Izvor: Shutterstock

Konoplja je povratila svoju slavnu reputaciju koju su potvrdila savremena istraživanja. Ovaj "ženski lek" magistarka farmacije Malči Rogoznica, savetuje u terapiji raznih ženskih tegoba jer je siguran i prirodan.

Konopljika (Vitex agnus castus) u medicinskoj je upotrebi poznata od davnina. Već je Hipokrat napisao: „Ako krv teče iz utrobe, neka žena pije crno vino u kojem su se natapali listovi konopljike.“ Ginekološka upotreba konopljike zapisana je i u radovima Hipokratovih kolega – Plinija i Dioskorida. Budući da nema veliku mogućnost upotrebe, i ja je u radu s pacijentima koristim na isti način kao i starogrčki mudraci. Savetujem njeno samostalno korišćenje ženama koje u menopauzi imaju problema sa čestim i izraženim valunzima, a u kombinaciji sa virkom – još jednom „ženskom“ biljkom – preporučujem je mladim ženama za ublažavanje predmenstrualnih tegoba.

Terapija uljem otklanja bolove: pomaže kod glavobolje, visokog pritiska i nagomilanog stresa

Takođe, ovu antičku biljku često koristim i u tretmanu mioma, dobroćudnih tumora materice. Iako se još ne zna razlog njihovog nastanka, zna se da hormonestrogen pospešuje njihov rast pa je konopljika, kao delotvoran regulator lučenja estrogena, odličan izbor za ublažavanje ove zdravstvene tegobe. Možemo biti srećni što danas imamo na raspolaganju ova znanja i ovu biljku jer je u 18. i 19. veku upotreba konopljike pala u zaborav. Koristila se sporadično, kao zamena za hmelj u proizvodnji piva ili kao zamena za biber zbog njenog snažnog mirisa.

Njeno blagotvorno delovanje na ženske boljke ponovo je otkriveno tokom Drugog svetskog rata, kada su medicinari u Nemačkoj primetili da veliki broj žena zbog stresa ima problema sa nedostatkom laktacije. U potrazi za efikasnim rešenjem, naišli su na konopljiku, potvrdivši istraživanjima njeno delovanje. Rezultati ovih istraživanja naveli su i ostale naučnike širom sveta da detaljnije istraže kako ova biljka utiče na ženski hormonski sistem. Tako danas znamo da konopljika ne sadrži nikakve hormone, odnosno ne deluje kao biljni estrogen, nego utiče na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje regulišu sve ostale hormone.

Čisti telo od toksina i pomaže u prevenciji oboljenja: otkrijte kako na organizam deluje moćna artičoka

Delujući na dopaminski sistem i neke opioidne receptore u mozgu, indirektno uspostavlja ravnotežu u stvaranju estrogena i progesterona. Uz to, inhibira lučenje prolaktina, hormona koji utiče na mlečne žlezde, a koji može biti povećan tokom ciklusa uzrokujući bol u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a. Biološka aktivnost konopljike ne može se pripisati samo jednom dominant­nom hemijskom jedinjenju jer flavonoidi, eterična ulja i iridoidi koje sadrži deluju sinergijski. Moderna klinička istraživanja i upotreba ove grmolike biljke plavih cvetova pokazuju zavidne rezultate.

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj