Visok krvni pritisakili hipertenzija je tegoba koja može da uzrokuje rizična oboljenja i posledice po zdravlje, ali postoji puno lekova iz prirode koji sprečavaju i regulišu povišen krvni pritisak, piše Lovesensa.

Pod osnovnim vidom zaštite od hipertenzije preporučuje se promena životnih navika, naročito kada je u putanju ishrana. Tako osobe sa povišenim pritiskom treba da izbegavaju unos soli i da unose više vode.

Mnogi stručnjaci ističu da se pomoću zdravih namirnica može regulisati pritisak, pa čak i pomoću raznih začina, a jedan od najdelotvornijih je kardamon.

Kardamon je začin koji potiče iz Indije i jedan je od osnovnih sastojaka kada je u pitanju južnoazijska kuhinja. Ovaj začin se vekovima koristi kao lek za mnoga oboljenja, a istraživanja su dokazala da je odličan za pacijente koji pate od hipertenzije.

Istraživanje sprovedeno na 20 ljudi dokazuje da osobe koje su uzimale samo 1,5 grama praha kardamona dva puta dnevno tokom 12 nedelja, uspeli su značajno da snize krvni pritisak

Kardamon se konzumira tako što se žvaće mahuna, a ukoliko vam je ukus jak i ne prija vam, onda stavite prah ili zrno u kafu ili čaj.

Ako imate visok pritisak, važno je da promenite način ishrane. Preporučuje se da jedete namirnice bogate vlaknima, poput integralnog pirinča, testenina i hleba od celog zrna žitarica. Takođe, svakog dana je važno da imate 5 porcija različitog voća i povrća.

Izvor: Lovesensa