Znate li da je američki predsednik Džordž Vašington među prvima u Americi uzgajao heljdu?! Heljda je izvrsna zamena za pšenicu i pšenične proizvode, a njeno voćno seme tipično je za Englesku. Ali i kod nas se u poslednje vreme popularizuje, i to naročito u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani, ponajpre zbog svojih supernutritivnih svojstava, ali i protiv kancerogenogdelovanja. Uz to, heljda je i važan činilac u detoksikacijskoj nutritivnoj terapiji.

Stavite dlan na bolno mesto: ova jednostavna meditacija ublažava bolove i isceljuje telo

Heljda je izrazito bogata biljnim vlaknima pa je izvrsna za creva, naročito kod opstipacije, a ženama pomaže u izbacivanju viška estrogena. Sadrži rutin, koji nas energizuje i smanjuje loš holesterol (LDL), pa je izvrsna u tretmanu i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. U ishranu bi naročito trebalo da je uvedu oni koji lako dobiju modrice i žene s popucalim kapilarima. Bogata je magnezijumom, koji opušta mišiće i pomaže u apsorpciji kalcijuma, a uz sve navedeno, sadrži i esencijalne aminokiseline, što je čini izvrsnim proteinskim izborom.

Mantra koja vas povezuje sa Univerzumom: lekovita mantra So’ham opušta mišiće i um

Zbog niskog glikemijskog indeksa (GI), posebno se preporučuje obolelima od dijabetesa. Heljdini proteini umanjuju aktivnost angiotenzin-konvertujućeg enzima (ACE) i tako pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Heljda sadrži visoke nivoe antioksidansa polifenola, naročito rutina, koji poboljšava cirkulaciju i sprečava krvarenje uzrokovano oslabljenim krvnim sudovima.

Kratak detoks organizma: Mono dijeta traje samo 48 sati i čisti telo od tokina

Odličan je izbor i za jutarnji i za dnevni, i za večernji obrok. Od heljdinog brašna možete da pravite palačinke, možete da ga koristite da biste sos, supu ili pak riblji paprikaš učinili gušćim. Od heljdinog brašna se prave i špagete, koje danas možete da kupite u većini supermarketa, a izvrsna su zamena za klasične, od pšeničnog brašna. Primenu su našli i u detoksikacijskim i bezglutenskim receptima, a vrlo su cenjeni i u azijskoj kuhinji.

Izvor: Lovesensa