Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iridodijagnostika: kako da iz oka pročitate poruke koje vam šalje organizam

Oči nisu samo ogledalo duše, već i pokazatelj zdravstvenog stanja organizma. Izgled i oblik dužice oka mogu otkriti čitav niz pojedinosti o stanju organizma čime se bavi iridodijagnostika.

  Izvor: Foto: Profimedia

Dužica, šarenica ili iris je deo oko oka koji našem oku daje karakterističnu boju. U funkcionalnom smislu dužica ima ulogu regulacije količine svetla koja ulazi u oko poput blende u fotoaparatu. To se postiže ravnotežom dva mišića u dužici. Boja dužice zavisi od količine i rasporeda pigmenta na njenoj prednjoj površini. Što je dužica bogatija pigmentom to su oči tamnije (smeđe). Kod manje količine pigmenta oči su svetlije (zelene ili plave).

Međutim, svako oko je unikat za sebe jer svako oko i svaka osoba ima specifičan i jedinstven izgled dužica, poput otiska prsta na ruci. Posmatrajući izgled i oblik dužice oka, može se dobiti mnogo informacija o stanju našeg organizma. Oblast alternativne medicine, koja proučava promene u unutrašnjosti organizma i dijagnostikuje njegovo stanje na osnovu promena dužice oka, naziva se iridodijagnostika ili irisdijagnostika.

O tome koliko je to stara nauka najbolje svedoči činjenica da su u grobnici egipatskog faraona Tutankamona na glinenim pločicama pronađeni crteži ljudskog oka sa naglašenom i nacrtanom dužicom i nizom zapisanih simbola. Tutankamonov sluga Efaks napisao je dva papirusa dužine 16 i 13 metara na kojima je zapisivao zdravstveno stanje tadašnjih vladara i drugih važnih Egipćana. Do danas su sačuvani delovi ovih papirusa: jedan se nalazi u Egipatskom muzeju u Londonu, a drugi u Nacionalnom muzeju u Kairu.

Međutim, naučnici nisu obraćali pažnju na te spise pa se i iridodijagnostika razvila mnogo godina kasnije, nezavisno od tog pronalaska. Metoda je korišćena i u vreme Stare Grčke, a primenjivana je nekad i danas u tradicionalnoj kineskoj medicini. Prvi precizni opisi metode, bez spominjanja imena iridodijagnostika, nađeni su u knjizi Chiromatica Medica, 1665. autora Philipusa Meyeusa, a mađarski lekardr Ignatz von Peczely prvi je upotrebio naziv iridodijagnostika (augendiagnostik, eyediagnosis). On je igrom slučaja jednom ugledao sovu sa slomljenom nogom, a zatim se zagledao u njene krupne i svetle oči i preko oba oka video jasnu liniju. Kada je završio medicinu i postao lekar u Austriji setio se tog događaja i doveo je u vezu zdravstveno stanje i promene u dužici oka.

Kako da napravimo organsku kremu i gel za kožu oko očiju...

U Nemačkoj metodu je razvio Pastor Felke u knjizi Naturheilkunde početkom 1900. koji je iridodijagnostiku upotrebljavao u sklopu tretiranja specifičnih bolesti. Iako je bio osporavan, osnovao je Institut u Heimshiemu kao vodeći nemački centar. Dr Bernard Jensen, američki kiropraktičar, iridodijagnostiku je proširio u SAD 1950. u okviru sopstvenog načina lečenja u koji spada i pravilna ishrana. Održavao je i kurseve iridologije i objavljivao medicinski magazin. Danas je iridodijagnostika razrađena dijagnostička metoda koja pokazuje stanje nervnih, hemijskih, organskih i strukturalnih promena u organizmu.

U beogradskom holističkom centru Balans Medika moguće je zakazati dijagnostički pregled dužice kod Tihomira Miletića, iridodijagnostičara sa dvadesetogodišnjim iskustvom, pa smo zakazali i pregled i razgovor kako bismo saznali što više o ovoj metodi. Naš sagovornik je inače pogonski inženjer vazduhoplovstva u penziji, ali je dugo proučavao i hipnozu, fitoterapiju, bioenergetske terapije i druge prirodne i holističke metode za očuvanje i unapređenje kvaliteta života.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj