Vitamin A je važan za pravilno funkcionisanje organizma, a utiče na čulo vida, jača imuni sistem, utiče na plodnost i neophodan je za zdravlje kože, zdravlje kostiju, podstiče nastanak ćelija i tkiva u organizmu i vrlo je važan za razvoj dece, piše Lovesensa.

Posledice nedostatka vitamina A najćešće se ispoljavaju u vidu oboljenja kože i kostiju, a njegov manjak naročito je rizičan kod dece u razvoju. Najveći rizik od nedostatak vitamina A imaju trudnice, žene koje doje, novorođenčad i deca. Takođe, dijareja i cistična fibroza mogu uzrokovati nagli pad vitamina A.

Simptomi koji ukazuju na manjak vitamina A su: suva koža, suve oči, noćno ili kokošije slepilo (nemogućnost prilagođavanja vida na tamu), neplodnost i rizična trudnoća, usporen rast kod dece, česte infekcija grla i respiratornih organa, sporo zarastanje rana, pojava akni i bubuljica.

Vitamin A možete nadoknaditi uzimanjem supelemenata, ali i promenom režima ishrane. Namirnice koje sadrže vitamin A su puter, jaja, džigerica, riblje ulje. Ukoliko ste vegan, onda se snadbevajte vitaminom A iz žutog povrća, šargarepe, dunje, duleka, slatkog krompira, spanaća, zeleniša od rotkve, maslačka, prokelja, kupusa, peršuna, kajsije, šljive i breskve.

Kao i manjak, tako i višak vitamina A može da bude opasan po zdravlje i život. Uglavnom se hipervitaminoza A događa kada se suplementi konzumiraju u većoj količini nego što je dozvoljeno.

Vitamin A se skladišti u jetri, a kada je povišen postaje toksičan, izaziva probleme sa vidom, loše utiče na zdravlje kostiju i kože, izaziva zbunjenost. Preporučena doza vittamina A za zdravog čoveka je 700 do 900 mcg na dan, trudnicama se uglavnom prepisuje veća doza, a deci manja.

Napomena: Pre upotrebe suplemenata vitamina A, obavezno se konsultujte sa stručnjakom!

Izvor: Lovesensa