Sve grane medicine trebale bi praktikovati individualniji i holističkipristup pacijentu, jer je svaki organizam potpuno jedinstven i neponovljiv. Jednako kao što posvećuje pažnju anomalijama na fizičkom telu, službena medicina trebala bi uzeti u obzir i probleme na psihičkom i energetskomnivou, jer tamo počinje svaka bolest. Kad se pojavi na telu, to je njeno poslednje stanje.

Zato nijedan lekar ne bi trebao zanemarivati emocije i misli pacijenta, jer su oni glavni uzroci bolesti. I sve bi to trebalo uzeti u obzir prilikom dijagnostifikovanja i terapije.

Ako u sebi nosimo potisnutu bol (iz partnerstva, porodice, detinjstva ...), u mislima neprestano vrtimo "stare filmove", negujući ljutnju i mržnju prema nekome, ta neravnoteža s energetske razine polako prelazi na telesni nivo i oslikava se u obliku bolesti ili raka. Kod žena se negativne emocije najčešće "naseljavaju" na ženskim organima.

Prema Lujzi Hej, jedan od razloga zašto žene stvaraju tumore ili ciste na materici je to što okrivljavaju druge i ne preuzimaju odgovornost za sebe, nazivajući to simptomom "sve je njegova krivica ili to je njegovo maslo". Osim toga, mnoge žene obolele od raka dojke ili nisu u stanju reći ne, ili imaju loš odnos prema sebi, a samim tim i prema drugima.

"Grudi predstavljaju majčinski princip. Ako se bolest javi na dojci, to obično znači da smo previše majčinski orijentisani ili želimo previše kontrolisati određene osobe ili situacije. Kada dođe do raka, uvek postoji duboko zameranje", kaže L. Hay. koja je i sama prebolela karcinom.

Grudi su takođe telesna metafora za davanje i primanje. U davnim vremenima naših predaka grudi su simbolizovale obilje prirode i sposobnost stvaranja života. Rak dojke zato se može povezati i s davanjem. Glavne emocije iza rakadojke su obično bol, tuga i nerešeni emocionalni problemi (često povezani s davanjem).

Rak se uvek pojavljuje tamo gde imamo slabu tačku ili čakru koja je najviše neuravnotežena. Rak dojke povezan je s neravnotežom srčanečakre. Dobro je osvestiti kakvu bol nosimo u srcu. Takođe je važno da su istraživači otkrili da se "rupe" u čakrama javljaju nekoliko godina pre pojave bolesti, odnosno karcinoma. Bolest ne nastaje preko noći.

Kontroverzni nemački lekar Ryke Geerd Hamer otkrio je da rak obično ide uz uzorak "šok-sukob" ili emocionalne uzroke koji dugo ostaju nerešeni, pa kaže i da je lečenje emocija najprikladniji način lečenja raka.

To su unutrašnji konflikti i problemi povezani s davanjem ili primanjem. Dakle, ili žena ne može dati ili ne može primiti (ljubav, toplinu, srdačnost, itd.). Čak i američki lekar Lawrence LeShan kaže da je rak povezan s ljudskim unutrašnjim stanjem.

Ako bismo uspeli da posmatramo neravnotežu na energetskim nivoima pre nego što se manifestuju na fizičkom planu, mnoge bi se bolesti mogle sprečiti. Nažalost, energetski nivo bolesti i dalje je tabu tema u današnjoj medicini.

Tu je i osećaj krivice koji nosimo negde duboko u sebi, jer sebi ili drugima ne možemo oprostiti greške, što blokira energiju na grudima. Ako imamo blokiran grudni koš, oslabljena je mogućnost davanja ljubavi.

Rizik od raka dojke povećava se za žene koje su dugo oplakivale gubitak voljene osobe, za one koje su ostale bez posla ili su imale bolne partnerskeveze. Ako je žena iznenada napuštena, ako je imala lošeg partnera, bila psihički ili fizički zlostavljana, nakon nekog vremena lako bi se mogla manifestovati ginekološka bolest.

Žene sa karcinomom dojke često su sklone osećaju žrtve, nisu sposobne prihvatiti podršku i pomoć drugih, ne mogu se osloboditi besa, ljutnje i mržnje koju nose i često to skrivaju iza privida dobrote. Često imaju nerešene sukobe sa roditeljima ili majkom ili ne mogu ostvariti kvalitetnu komunikaciju sa decom, što ih duboko boli. Takva se bol "voli naseliti" na grudi.

Postoje i dokazi da žene s karcinomom dojke koje imaju potrebnu emocionalnu podršku supruga ili druge osobe imaju jaču imunološku reakciju i lakše se nose s bolešću. Moramo znati da problem ne uzrokuje sama emocija, već nemogućnost da se ta emocija u potpunosti izrazi, oslobodi, razgradi, kao i nemogućnost "zdrave" i fleksibilne reakcije na situaciju.

PageBreak

Koje negativne emocije uzrokuju karcinom: dublji pogled na uzroke bolesti
Foto: Shutterstock koje-negativne-emocije-uzrokuju-karcinom-dublji-pogled-na-uzroke-bolesti2

Svi mi doživljavamo stresne i bolne događaje u životu. Svi osećamo ljutnju i tugu. Gubici i bol su neizbežni, kao i naše greške. Sve što je važno jeste da se ne držimo tih emocija predugo, da ih naučimo preraditi, otpustiti, nositi s danom situacijom i svesno delovati na sebe.

Leva ili desna strana tela?

Mesta na kojima se bolest javlja također imaju važnost.

Desna strana je muška strana i predstavlja davanje.

Leva strana tijela, međutim, je ženska i predstavlja primanje.

Leva strana tela predstavlja našu kreativnost, maštu, intuiciju... Desna strana je analitička, racionalna, „muška“ strana kojoj obično nedostaje otvorenost za duhovna područja.

Pitanja koja možemo postaviti ako tražimo uzroke bolesti:

  • Jesam li brižna osoba? Možda preterano brižna ili preterano nadzirem druge?
  • Želim li kontrolisati druge?
  • Mogu li se pobrinuti za sebe? Čije potrebe stavljam na prvo mesto? Suzbijam li svoje potrebe i radije zadovoljavam druge?
  • Držim li se starih zamera? Kome ne želim oprostiti?
  • Koja me emocionalna sećanja još uvijek muče? Kakvu bol skrivam u sebi?
  • Koji moji odnosi trebaju isceljivanje?
  • Mogu li se otvoreno i iskreno izraziti?
  • S kime želim iskreno razgovarati i reći sve što mi je na duši?
  • U čemu sam pogrešila i od koga bih želela oproštaj?

Telesni otrovi

Emocije mogu biti najsnažniji otrovi, ali ne smeju se zanemariti ni oni fizički. Važna je ishrana koja se temelji na neprerađenoj, svežoj organskojhrani (preporuke prehrane nikada ne bi trebale biti iste za sve, jer je svako jedinstven i različito reaguje na određenu hranu), kako bi se osigurao adekvatan unos vitamina D (dokazana je veza između raka i nedostatka vitaminaD), odgovarajuće kretanje, provođenje vremena u prirodi i izbegavanje toksina što je više moguće.

Kad je telo u neravnoteži, ne bi mu trebalo davati više stvari koje će ga dalje uroniti u neravnotežu. Kod žena se pažnja obraća i na toksine u kozmetici. Ona bi trebala biti potpuno prirodna, bez sintetičkih sastojaka (parabena itd.), jer je koža naš najveći organ kroz koji toksini mogu ući u organizam i nakupljati se u tkivima (uključujući dojku). Treba paziti na sastav krema, losiona, dezodoransa, boja za kosu ...

Rak je upozorenje. Podsetnik da osoba nešto promeni u sebi. Šta? To svako mora otkriti za sebe. Potrebno je zaroniti duboko u sebe, iskreno priznati gde smo pogrešili, oprostiti sebi i učiniti potrebne promene. Kad to učinimo, počinje isceljenje. Sve do tada lečimo posledice, a ne uzroke. Ako se ne ukloni njena bolest će se pojaviti u istom ili nešto drugačijem obliku. Dakle, vredi pogledati dublje.

Rak može biti dar da se konačno rešimo stare boli, da ponovo pronađemo smisao u životu, da se setimo onoga što je doista važno, da uredimo odnose, odbacimo sve nepotrebno i destruktivno i da se otvorimo na posve novom nivou radosti i ljubavi.

Žene, međutim, pre svega moraju naučiti da vole sebe i brinu se za svoje osobne i emocionalne potrebe. Žena treba nositi ljubav, radost i toplinu, biti brižna i voljena majka... Ne treba biti savršena, ali treba učiti na greškama i napredovati.

Na putu uvek tražite izlaze i znakove... Nikad ne odustajte, ako ustrajete, sve će uspeti.

Pripremljeno po: dr. Slavica Vasiljević, ginekolog, lekar tradicionalne kineske medicine i akupunkturolog

Napomena: Tekst ne tvrdi da službenu medicinu treba zanemariti, ali da možemo učiniti mnogo za sebe i svoje zdravlje tako što ćemo dublje otkriti i pronaći temeljne uzroke bolesti.

Izvor: Sensa.si/Sensa.hr