Osim što pomaže da se osećamo dobro i podstiče balans tela i uma, joga je i prevencija za mnoga oboljenja, pa tako i za bolest štitnežlezde, piše Lovesensa.

Postoje određene joga asane, odnosno poze koje podstiču normalno funkcionisanje tiroide i vraćaju štitnu žlezdu u ravnotežu. Jedna od najdelotvornijih je Matsyasana, tj. položaj ribe.

U ovom položaju glava je zabačena unazad i isteže se prednja strana vrata. Asana se izvodi tako što ležite na leđima, skupljenih i ispruženih nogu, a zatim dižete grudni koš (ruke su savijene u laktovima) i podižete glavu tako da pogledate u nožne prste (udah), a zatim glavu savijate unazad (izdah). Potrudite se da ostanete u položaju 15 do 30 sekundi, ali vežbu radite onoliko koliko to vašem telu prija.

Postoje razne varijacije ove vežbe. U nekim slučajevima noge su savijene ili su ruke skupljene ispred grudnog koša. Počnite prvo sa osnovnim položajem, a zatim istražujte onoliko koliko vam telo dozvoljava.

Pored toga što je lekovita za štitnu žlezdu, položaj ribe preporučuje se kod zatvora, teškoća pri disanju, bolnih menstruacija, slabosti, anksioznosti i radi eliminisanja blagih bolova u leđima.

Sa ovom vežbom treba da budu oprezne osobe koje imaju previše visok ili nizak pritisak, kao i oni koji pate od migrena. U svakom slučaju, pre primene vežbe konsultujte se sa stručnjakom.

Izvor: Lovesensa