Stručnjaci ističu da 30 odsto žena bar jednom u životu ima određene probleme sa štitnom žlezdom, zato je efikasna prevencija najsigurniji način da sačuvate zdravlje, piše Lovesensa.

Štitna žlezda nalazi se u središnjem delu vrata i reguliše hormone, metaboličke procese u organizmu i temperaturu tela.

Autoimuni poremećaji koji nastaju usled nezdravih životnih navika (stres i loš način ishrane) mogu biti uzrok za poremećenu funkciju štitne žlezde.

Hipertireoidizam je stanje u kojem je štitna žleza preaktivna i može uzrokovati višak kilograma, aritmiju, anksioznost.

Smanjeno stvaranje hormona štitaste železde naziva se hipotireoza i uzrokuje gubitak telesne težine, umor, pad energije i zatvor.

Jedan od boljih američkih endokrinologa, doktorka AshitaGupta otkriva kako da se najbolje zaštitimo od poremećaja štitne žlezde.

1. Mediteranska ishrana

Večina autoimunih bolesti uzrokovano je lošim načinom ishrane. Izbalansirana dijeta presudna je za zdravo i normalno funkcionisanje štitne žleze, a stručnjaci najviše preporučuju mediteranski režim. Ovaj način ishrane podrazumeva da svakodnevno jedete 5 različitih vrsta voća i povrća, unosite proteine preko mahunarki, nemasne ribe i orašastih plodova, koristite redovno avokado i maslinovo ulje.

2. Hrana koju treba da izbegavate

Izbagevajte prerađenu hranu koja sadrži veliku količinu šećera, trans masti i visoki procenat fruktoze iz kukuruznog sirupa. Ove namirnice uzrokuju upale u telu i remete normalno funkcionisanje metaboličkih procesa.

Kupusasto povrće sadrži vitamin C, antioksidante, folate i vrlo je zdravo, ali može nepovoljno da utiče na rad štitne žlezde. Ukoliko jedete u velikim količinama sirovo kupusasto povrće, unosite u organizam goitrogene, supstance koje ometaju lučenje hormona štitne žlezde i sprečavaju unos joda u žlezdu.

PageBreak

4 koraka da sprečite oboljenje ŠTITNE ŽLEZDE: ovo je najbolja zaštita endokrinog sistema
Foto: Shutterstock 4-koraka-da-sprecite-oboljenje-stitne-zlezde-ovo-je-najbolja-zastita-endokrinog-sistema

To ne znači da zauvek treba da se odreknete ovog zdravog povrća, već da treba smanjiti njegovu upotrebu u sirovom stanju. Dinstanjem ili kuvanjem kupusastog povrća reguliše se procenat goitrogena.

3. Jod u organizmu

Previsok ili prenizak nivo joda u organizmu može uzrokovati probleme sa štitnom žlezdom. Pojačan jod javlja se kod hipertireoze, dok je hipotireoza povezana sa smanjenim procentom joda u telu. Proverite sa stručnjakom koliko dnevno joda treba da unesete preko namirnica i nikada ne uzimajte suplemente pre nego što se konsultujete sa lekarom.

4. Detoks je najbolja prevencija

Pokušajte da izbegavate alkohol, cigarete i sve što može u vaše telo uneti otrove. Toksini u endokrinom sistemu lako poremete funkcionisanje štitne žlezde. Koristite svežu organsku hranu, pijte dovoljno vode, koristite prirodne čajeve za detoksikaciju i redovno provetravajte prostor u kojem boravite.

Naučnici upozoravaju da često korišćenje antibakterijskih sapuna može negativno uticati na zdravlje štitne žlezde. Većina ovih sapuna sadrže triklosan, jedinjenje koje negativno utiče na balans hormona.

Izvor: Lovesensa