U sezoni koronavirusa važno je da se više posvetimo svom zdravlju, jedemo zdravu hranu, umereno vežbamo kod kuće i odbacimo loše životne navike, piše Lovesensa.

Naš imuni sistem je stvoren da nam pomogne da se zaštitimo od mnogih oboljenja i određene bolesti prebrodimo bez komplikacija i sa što manje neprijatnih simptoma. Međutim, usled raznih negativni uzročnika u savremenom. užurbanom životu, poput stresa, toksina, nedostatka fizičke aktivnosti i loše ishrane, imunitet postaje oslabljen i telo gubi svoj prirodni štit.

Dok traje epidemija korona virusa, jačajte imunitet na sledećih 6 načina:

1. Smanjite stres

Iako tokom epidemije morate promeniti svakodnevni život, to ne znači da treba dozvoliti da vas obuzme stres. Stres usled straha od virusa može značajno ugroziti vaš imunitet. Zato se trudite da ostanete informisani na pravi način, ali održavajte optimizam. Kada smo pod stresom, naše telo luči hormon stresa pod nazivom kortizol koji negativno utiče na imunitet. Slušajte omiljenu muziku, čitajte knige, jedite hranu koja prija vašem telu i fokusirajte se na pozitivne misli.

2. Naspavajte se

Kada ne spavamo dovoljno, povećavamo rizik od stresa i oslabljenog imunieta. Takođe, ispijanje kofeinskih napitaka samo će pružiti lažnu energiju i nećemo osećati koliko je telo iscrpljeno. Spavajte kad god ste umorni i poštujte pravilo od 8 sati kvalitetnog sna.

PageBreak

Kako da pojačate IMUNITET tokom korona virusa: 6 prirodnih načina da zaštitite svoj organizam
Foto: Shutterstock kako-da-pojacate-imunitet-tokom-korona-virusa-6-prirodnih-nacina-da-zastitite-svoj-organizam

3. Vitamini

Jedite proverene namirnice koje se smatraju pravim vitaminskim bombama - citrusi, beli luk, brokoli i spanać su odličan izbor. Ako je vaš imunitet dodatno narušen, u konsultaciji sa stručnjakom uzimajte suplemente neophodnih vitamina i minerala.

4. Izbacite lošu hranu iz svog jelovnika

Šećer, prerađeno meso, nezdrava ulja, brza hrana i alkohol - ove namirnice negativno utiču na imunitet i povećavaju rizik od upalnih procesa u telu.

5. Vežbajte umereno

Fizička aktivnost jedna je od najvažnijih sredstava za podizanje imuniteta. Ali i ovde treba da budete oprezni jer preterana fizička aktivnost može biti stresna za telo i ugroziti imunitet. Vežbajte kod kuće jogu i pilates. Ako vam uslovi dozvoljavaju, prošetajte u prirodi. Najvažnije je da se zatitite od stresa i ostanete odmorni.

6. Odbacite toksine

Toksini imaju razarajući efekat na naš imuni sistem. Zato je važno da smanjite izloženost pesticidima, aditivima, veštačkim aromama, zagađenju vazduha... Detoksikacija jetre neophodna je kako bismo smanjili opterećnost toksinima u našem telu.

Izvor: Lovesensa