Priroda je naš najbolji saveznik u suočavanju sa svakim problemom i rizičnom situacijom, pa čak i sada kada je potrebno da preduzmemo mere zaštite i sačuvamo zdravlje tokom pandemijeCovid-19, piše Lovesensa.

Pored higijenskihmera predostrožnosti i izolacije koje preporučuju stručnjaci, važno je da preduzmete i određene mere za jačanje imuniteta i zaštitu organizma od virusa i sprečite razvoj rizičnih respiratornih infekcija.

Evo koje mere za jačanje imuniteta preporučuje holistika, odnosno prirodna medicina:

 1. Obavezno se odmarajte - to je od suštinske važnosti za prevenciju i proces oporavka.
 2. Unosite dosta tečnosti da sprečite dehidrataciju.
 3. Ne preterujte u konzumiranju mlečnih proizvoda.
 4. Koristite antivirnusne, antigljivične i antibakterijske namirnice poput belog luka.
 5. Izbegavajte masnu hranu, rafinisani šećer, kofein i rafinisane ugljene hidrate.
 6. Jedite više manjih obroka koji sadrže hranjive namirnice poput celog povrća, voća i proteina. Topla supa je takođe dobar izbor.
 7. Konzumirajte hranu koja sadrži beta-karoten i vitamin A (dunja, prokelj, maslačak, kupus, šargarepa, krompir, tikva, paprika), jer su neophodni za obnavljanje sluzokože, dobro zdravlje respirtornih puteva i celog organizma.
 8. Poznato je da vitamin C deluje protivupalno. Pomaže u stimulaciji imunog sistema.
 9. Glutation - zdravom imunološkom sistemu uvek je potreban ovaj glavni antioksidans. Hrana bogata glutationom je: špargla, brokoli, spanać, kupus, avokado, beli luk, luk, krastavac, paradajz, orasi i bademi.
 10. Kvercetin - Zdrav imunološki sistem uvek treba da sadrži ovaj bioflavonoid. Namirnice bogate kvercetinom uključuju jabuke, luk, bobice, grožđe, brokoli, trešnje, agrumi... Biljke koje sadrže dosta kvercetina su ginkgo biloba i gospina trava.
 11. Redovno konzumirajte hranu koaj sadrži vitamine iz B grupe.
 12. Blagi suplementi cinka takođe mogu pomoći tokom faze oporavka. Uzimajte ga sa hranom da biste sprečili nelagodnost stomaka i ne uzimajte više od 15 dnevno.
 13. Astragalus je biljka za koju se zna da jača imunitet. Takođe, povećava kiseonik dostupan vašem telu i pomaže organizmu da regeneriše bronhijalne ćelije nakon virusne infekcije.
 14. Ehinacea - ova tinktura je poznata po tome što pomaže u sprečavanju virusnih infekcija disajnih puteva.
 15. Čaj od đumbira pomaže u razgradnji sluzi.
 16. Koren pirinča umiruje pluća.
 17. Osha koren takođe pomaže u jačanju pluća i smanjuje upalu.
 18. Isatis je kineska biljka sa antivirusnim svojstvima koja može biti korisna u slučaju virusne upale pluća.

Napomena: Pre upotrebe prirodnih lekova važno je konsultovati se sa stručnjakom, jer svaki organizam je različit i ima drugačije reakcije.

Izvor: Lovesensa