Hronoishrana se zasniva na kombinovanju određene vrste namirnica, i konzumiranju namirnica sa pravilnim vremenskim intervalom između obroka.

Osnovno pravilo je da pauza između dva obroka bude najmanje 4 sata, a najviše 6 sati. Idealno je da razmak između dva obroka bude 5 sati.

Obroci se ne smeju preskakati!

Pročitajte još:

OMNI DIJETA za mršavljenje, detoks i sprečavanje upala: ishrana koja će pročisiti organizam od toksina i masnih naslaga

Šta je primalna dijeta i kako nam može pomoći da smršamo: skidanje kilograma bez gladovanja i strogih pravila

DIJETA KINESKE MEDICINE OD PIRINČA: Čisti jetru i pomaže da smršate

Između obroka nije dozvoljeno grickati ili užinati.

Za doručak bi trebalo da jedete masti, kao npr, jaja, sir, meso, i možete kombinovati ugljene hidrate, ali bi trebalo da budete pažljivi, tj. da to budu ugljeni hidrati koji su “sporogorući”, tj. sporije otpuštaju šećer u krvi.

Za ručak se jedu portieni kao što su organsko meso, i to bez hleba, dok se za večeru jedu lakši proteini.

Zbog čega je toliko važno kombinovanje hrane?

U svom istraživanju doktor Delabos je otkrio da se hrana apsorbuje u telu na razne načine, sve u zavisnosti u koje vreme se uzima.

Dakle, ukoliko uveče uzimate šećer i masti, biće sačuvana u telu, ali ukoliko je jedete ujutru, za vas će biti značajan izvor energije za taj dan.

Važno je da imate tri obroka, a između njih treba da prođe otprilike pet sati za regulisanje nivoa šećera u krvi i insulina u telu.

Sa hrono ishranom za početnike preporučuje se i interval treninga, a najbolje bi bilo da to bude kombinacija brzog i laganog hoda. Posebno je važno da to bude ujutro ili tokom dana, a ne noću.

Preskakanje obroka je strogo zabranjeno, posebno večera, koja se u drugim dijetama često izbegava.

Hrono ishrana i hrono dijeta za početnike brzo postaje popularna, jer ne uzima u obzir unos kalorija. Mršavite postepeno, a kilogrami se ne vraćaju ako nastavite da praktikujete ova jednostavna pravila.

Ono što je bitno naglasiti kada je hrono dijeta za početnike u pitanju jeste da se ne opterećujete previše ovim pravilima. Ona svakako postoje da bi se poštovala, ali za početak gledajte da budete usmereni na tačno vreme obroka, i bez šećera. Idealna komnbinacija hrane, svakako će doći vremenom, a i ako se desi da za početak pogrešno iskombinujete hranu, neće se desiti ništa strašno.

Hrono ishrana sastoji se iz dva dela i prvi je poznat pod nazivom restrikcija.

Hrono ishrana restrikcija za početnike

Pa baš kao što sam naziv kaže, u ovoj fazi ishrane, neke namirnice su ukinute i ovo je restrikitivan režim ishrane. Ova faza ishrane se primenjuje, ukoliko je vaš cilj, pre svega da izgubite kilograme.

Zamisao hrono ishrane tokom restrikcije trebalo bi da napravi individualniplan za svaku osobu posebno.

Pre početka hrono dijete za početnike, neophodno je da se konsultujete sa nutricionistom i da uradite testintolerancije na hranu. Nakon što uradite test sa nutricionistom, hrana koja se pokaže kao problematična za vas, trebalo bi da se izbaci iz vašeg jelovnika. Na ovaj način ćete oporavati vaš organizam i uspešno će doći do izbacivanja toksina iz vašeg organizma.

Dakle, obzirom da smo prethodno objasnili razliku između hrono ishrane i restrikcije, to bi značilo da osobe koje nemaju veliki višak kilograma, restrikcija u hrono dijeti neće biti potrebna. Za ove osobe biće dovoljno da promene neke navike u životu, jedu zdravije, koje se tiču i hrane, naravno i dobiće vitko, zategnuto telo bez celulita, kao i toliko željan ravan stomak.

PageBreak

HRONO ISHRANA ZA POČETNIKE: Koja su pravila i kako da brzo i zdravo izgubite kilograme
Foto: Shutterstock hrono-dijeta-za-pocetnike-pravila-mrsavljenje2

Pravila hrono ishrane za početnike u restrikciji

Kao što smo na početku već spomenuli, u hrono dijeti za početnike tokom dana imate tri obroka i užinu. Međutim, tokom perioda restrikcije imate samo doručak, ručak i večeru, i ne postoji užina. Takođe nema obroka između i grickanja tokom dana, u prolazu. Obroke ne smete nikako da preskačete, niti treba da ih smanjujete. Ne smete da osetite glad između obroka kako ne biste podlegli raznim iskušenjima. Dobro se najedite za svaki obrok.

Kafa tokom dana sme da se pije najviše 2 puta – jedna posle doručka i jedna nakon ručka – i to bez mleka, šećera, šlaga i bilo kakvih dodataka.

Doručak je najvažniji obrok tokom restrikcije i treba da ga pojedete pre 9 sati. Između obroka treba da prođe 5 sati. To znači da bi ručak trebalo da bude u 14, a večera u 19 časova.

Između glavnih obroka ne sme da se jede ništa. Zbog čega je to toliko važno ? Ukoliko praktikujete grickanje namirnica između obroka, aktivira se lučenje određenih hormona onda kada im nije vreme. Dalje, to dovodi do gomilanje masnihnaslaga i pre svega narušavanja vaseg zdravlja.

Svi šećeri se izbacuju iz ishrane, čak i med. U hrono dijeti za početnike nema slatkiša ni u obliku hrane, ni u obliku pića (gaziranih ili negaziranih sokova sa dodatkom šećera)

Voće se ne jede, ni za obrok ni između obroka jer ima fruktozu. Mleko i jogurt ne pijete, jer imaju mlečni šećer – laktozu, koji se ne konzumiraju u hrono ishrani.

Što se tiče ostalih mlečnihproizvoda dozvoljeni su samo za doručak i to 3 puta nedeljno. Za ova tri puta dozvoljeno vam je da jedete pavlaku, kiselo mleko, kajmak i mlade sireve, nikako stari sir. Kod mlečnih proizvoda je veoma važno da ne kombinujete dva mlečna proizvoda u obroku.

Belo brašno se ne koristi, dok vam je dozvoljeno – ovseno, kukurzno, ražano heljdino, ječmeno brašno. Hrono hleb i testenine od brašna koje vam je dozvoljeno u hrono ishrani, jedete samo za doručak. Ručak i večera su su bez testenina i bez hleba.

Potrebno je da pijete 2 litre vode dnevno. Može limunada, može neki biljni čaj ili kisela voda može iako je gazirana, ali najviše 2 čaše dnevno. Bilo koju tečnost da pijete, ne konzumirajte je pola sata pre i pola sata posle obroka.

Alkohol se izbacuje. Dozvoljeno je ponekad popiti čašu crnogvina, obično za večeru.

Sve obroke možete da pripremate na puteru. Suncokretovo i druga rafinisana ulja se ne koriste, kao ni margarin. Maslinovo ulje možete koristiti u salatama..

Jaja su dozvoljena tokom hrono dijete za početnike. Za doručak celo, za ostale obroke samo belance. Jaja nikad nemojte da mešate sa mlečnim proizvodima.

Zabranjeno je skrobno povrće, a to znači da treba da izbegavate pasulj, grašak, cveklu, krompir, šargarepu i pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno, i najbolje je da bude sveže.

Većina ljudi je verna i voli hronoishranu, jer vam to može pomoći da izgubite težinu bez izgladnjivanja i ograničenja; samo je potrebno da sledite pravilo kombinovanja hrane, kada je hrono dijeta za početnike u pitanju.

Izvor: Minut za mene