Kombuha je napitak koji se priprema stvaranjem istomene čajne gljive, a vekovima se već koristi u tradicionalnoj japanskoj medicini za tretiranje raznih oboljenja. Pema legendi, kombuhu su pili ratnici Džingis Kana jer im je ovaj eliksir davao energiju, jačao imunitet i čuvao ih od bolesti.

Ovaj fermentisani napitak je pun probiotika, pozitivno utiče na probavu, detoksikaciju i poboljšava rad creva. Takođe, deluje pozitivno i na imunitet, reguliše nivo šećera u krvi, usporava proces starenja, smanjuje stres... Postoje kupovne varijante kombiha čaja, ali je najbolje da sami gajite kombuhu kod kuće i napravite potpuno prirodni napitak, bez aditiva i konzervansa.

Postoji nekoliko načina da se pripremi. Za tradicionalnu verziju biće vam potreban čaj, šećer i jabukovo sirće.

U 0,5 l vode sipajte 1 kašiku zelenog ili crnog čaja i ostavite da se kuva. Dodajte kašičicu jabukovog sirćeta i 100g šećera. Sve pomešajte i ohlađeno sipajte u teglu od 3 l. Teglu nije potrebno zatvarati poklopcem, dovoljno je vezati je komadom gaze. Stavite teglu na toplo mesto, oko 23, 25 stepeni, i mračno mesto bez izlaganja sunčevim zracima. Važno je da nađete dobro mesto, jer ne bi trebalo da pomerate teglu. U tegli od tri litra, pečurka će imati dovoljno prostora da slobodno raste.

Tokom prve 3 nedelje, primetićete formiranje gljive, a ona će biti kompaktna tek nakon par meseci. Nakon šest meseci, pečurka dostiže potrebnu konzistenciju. Svakog meseca treba je nežno oprati toplom vodom. Uz pomoć takve pečurke možete svakodnevno pripremiti zdrav napitak čaja.

Kombuha čaj možete d apijete svakog dana, ali najpre se preporučuje konzumiranje na prazan stomak. Ne smete konzumirati više od 3 šoljice, a osobe koje imaju problema sa želucem, gastritis ili čir, ne bi smele da konzumiraju ovaj napitak, zbog čaja i sirćeta koji mogu izazvati dodatne tegobe.

U video prilogu ispod pogledajte još jedan recept za kombuhu!

Kako da napravite kombuhu kod kuće TikTok/alyssa.loop

Izvor: Sensa