Kopriva je biljka koja se u narodnoj medicini koristi vekovima, ali njene blagodeti možemo osetiti i u ukusnim jelima i u službi lepote. Travar i novinar Momčilo Antonijevć govorio je o lekovitiom dejstvu korpive, odnosno za koja stanja se ova biljka najčešće koristi:

"Jedan čuveni francuski travar kaže, ako treba da se vratite sa izleta samo sa jednom biljkom, neka to bude kopriva. Koristi se cela biljka, list, koren, čak i seme koprive. List korprive je dobar za ljude koji pate od anemije, malokrvnosti, koji imaju problem sa reumatizmom, istovremeno deluje za organe za mokrenje, organe za varenje, prvenstveno na creva i jetru. Koren utiče na prostatu i sposobnost našeg oprganizma da podešava reakcije imunog sistema." - objasnio je travar.

Dodao je da je kopriva dobra i kao pomoć kod alergijskih reakcija, kao i za ljude koji pate od alergijskog rinitisa.

Kako kopriva može da se upotrebljava u hrani - travar Momčilo Antonijević na svom Youtube kanalu "Snaga bilja" predložio je sledeće: "Možete napraviti čorbu od krompira, koprive i tahinija, možete da je koristite u pitama, da pravite ukusan sok od koprive koji se posebno preporučuje osobama koje pate od anemije i malokrvnosti."

Branje koprive ipak za mnoge može da bude izazov jer zbog prisustva mravlje kiseline pri dodiru korpiva peče i žari. Ipak, kako je travar objasnio i ovo peckanje može imati blagodeti po organizam. Objasnio je da su se stari Rimljani žarili koprivom jer peckanje pomaže ljudima koji imaju problema sa bolnim zglobovima, odnosno pate od artritisa.

"Kopriva je vrlo dobar biljni lek za čišćenje i jačanje organizma. Ukoliko ne želite da pijete kofeinske napitke ujutru, dobro je da se probudite sa šoljom čaja od koprive."

Ova lekovita i lako dostupna biljka koristi se i kod tretiranje benignih upala prostate - "Ukoliko imate problem sa prostatom probajte da kombinujete koprivu sa polenom i bundevinim uljem."

U službi lepote, korpiva je sjajna za negovanje i podsticanje rasta kose. "Koren korpive je dobar biljni tretman protiv peruti i za jačanje korena kose. Jak čaj od korena koprive može da vam pomogne da ojačate koren dlake i preporučuje se protiv opadanjakose." - istakao je Momčilo Antonijević.

Izvor: Sensa