Čaj je piće koje najviše konzumiramo tokom hladnih, zimskih dana, ali njegova blagotvorna svojstva čine ga idealnim letnjim pićem. Odličan je izvor hidratacije, a pojedini čajevi imaju brojne blagotvorne efekte na zdravlje.

U nastavku je 5 razloga zašto bi trebalo da ga uključite u svoju rutinu tokom letnjih meseci:

1. Čaj za hidrataciju

Čaj je odličan izvor hidratacije, što je posebno važno tokom vrelih letnjih dana. Iako se čini da topli napitak nije najpogodniji za osveženje, čajne mora da bude vruć. Možete ga pripremiti i rashladiti i tako dobiti osvežavajući napitak koji će pomoći u održavanju ravnoteže vašeg organizma.

2. Pomoć pri hlađenju

Iako topli čaj može pomoći u regulisanju telesne temperature, hladni čajevi mogu biti odličan način za hlađenje tela. Možete da pripremite ledeni čaj sa dodatkom svežeg voća ili nane kako biste napravili osvežavajući letnji napitak .

3. Blagotvorno dejstvo na zdravlje

Čajevi mogu imati različite blagotvorne efekte na zdravlje. Na primer, zeleni čaj je bogat antioksidansima, a mnogi biljni čajevi imaju smirujući efekat na telo i mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti.

4. Zamena za gazirana pića

Konzumacija gaziranih pića može biti nezdrava zbog visokog sadržaja šećera i drugih aditiva, ali leti ionako često posežemo za njima. Pijenje čaja je zdravija alternativa i može doprineti smanjenju unosa nepotrebnih kalorija.

5. Uravnotežena probava

Čajevi od kamilice, nane ili đumbira su poznati po svojim umirujućim svojstvima na probavni sistem. Leti konzumiramo posebno raznovrsnu hranu zbog češćih izleta i aktivnosti na otvorenom, a čajevi koji blagotvorno utiču na varenje mogu biti korisni za održavanje zdravlja probavnog sistema.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO:

JEDNOSTAVNIM TRIKOM DO PODMLAĐENOG I ZATEGNUTOG LICA: Pirinčana voda sprečava starenje i popravlja oštećenu kožu TikTok/thatsotee