Uravnotežena ishrana je jedan od ključeva zdravog načina života, ali stručnjaci kažu da se neke namirnice izdvajaju po tome što su zdravije i bogatije hranljivim materijama od drugih.

Nekoliko nutricionista sa Harvarda i stručnjaka za dugovečnost otkrilo je koje navike u ishrani poštuju za bolje zdravlje. Većina njih je pominjala iste namirnice koje redovno uključuju u ishranu.

Zeleno povrće

Ne može se osporiti značaj zelenog lisnatog povrća u svakodnevnoj ishrani. Čini se da stručnjaci preporučuju ove namirnice svaki put kada im se ukaže prilika.

Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, kao što su spanać i kelj, podržava zdravlje mozga kroz visok sadržaj vlakana. Takođe su pune esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamin A, folnu kiselinu, vitamin C, gvožđe, vitamin K, kalijum i kalcijum.

Bobice

Voće treba jesti svaki dan ako je moguće, preporučuju stručnjaci. A među svim voćem, jedna grupa se izdvaja kada je u pitanju zdravlje: bobičasto voće. Borovnice su posebno korisne, nutricionisti često zovu  "Sveti gral" kao namirnica za dugovečnost.

Borovnice su bogate vitaminima i antioksidansima koji štite telo od infekcija poput oklopa. Borovnice su takođe odlične za zdravlje očiju, oporavak mišića, zdravlje mozga i zdravlje ćelija.

Riba i nemasni proteini

Lekari i nutricionisti podstiču ograničavanje konzumacije crvenog mesa i njegovu zamenu zdravijim opcijama, kao što su nemasni proteini. Dobri izvori proteina su losos, jaja, tunjevina i tofu. Losos je popularan među stručnjacima jer sadrži brojne vitamine B, odlične za zdravlje mozga.

Riba i morski plodovi takođe imaju niži nivo holesterola od crvenog mesa i bolji su izbor za zdravo srce.

Mahunarke

Mahunarke su prava „namirnice za dugovečnost“, ali su potcenjene. Stručnjaci otkrivaju da ih svakodnevno konzumira kako bi ojačala svoj imuni sistem. Bogate su proteinima, vlaknima, antioksidansima i mineralima poput magnezijuma i gvožđa, piše sajt Andreea Raicu.

Evo nekoliko mahunarki koje treba što češće uključiti u ishranu:

  • sočivo
  • crni pasulj
  • edamame
  • crveni pasulj

Orasi i semenke

Semenke suncokreta su jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5, smatraju stručnjaci. A lešnici i pekani su bogati polifenolima. „Namirnice bogate polifenolima su izuzetno važne jer imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Osim toga, orašasti plodovi sadrže vlakna i višestruke mikronutrijente koji su potrebni našem telu.

Saznajte kako da se rešite masnih naslaga sa stomaka.

BONUS VIDEO:

tiktok/ rebeccaaleigh Obrok salata od povrća I avokada

Sensa/A.S.