Predugo je realnost menopauze bila nedovoljno proučavana, što je štetilo kvalitetu saveta koji se daju ženama o tome kako da se najbolje snalaze protiv ovih neželjenih efekata.

Srećom, u poslednje vreme menopauza je konačno dobila pažnju. Doktor i stručnjak za menopauzu otkriva 3 stvari koje žene moraju da znaju.

Nisu u pitanju samo valunzi i promene raspoloženja

Televizija i film imaju stereotipne borbe protiv menopauze kao valunge i promene raspoloženja, ali to nisu jedine dve nuspojave na koje žene treba da imaju na umu.

Stručnjak navodi da svaki put kada anketira svoje klijente, dva najveća izazova su uvek problemi sa spavanjem i zamagljen um. Navodi da magla mozga različitim ljudima znači različite stvari. "Ponekad je to promena u spoznaji ili stvari kao što je pamćenje, a nekada se manifestuje kroz demotivaciju."

Više žena izražava dnevna ograničenja izazvana zamagljenošću koje im teže pada od promena raspoloženja i valunga. To je zato što su iskusile slične borbe tokom svog menstrualnog ciklusa i naučile da žive sa tim.

Dakle, iako su stereotipne borbe za mnoge žene svakako jesu deo iskustva menopauze, isto tako su i magla u mozgu i problemi sa spavanjem, zato pripazite i na njih i razgovarajte sa svojim lekarom kada ih primetite.

Trebalo bi da rutinu prilagodite svojim jedinstvenim potrebama

Stručnjak navodi da postoje neki suplementi za koje misli da će svi koji se bave menopauzom i perimenopauzom imati koristi od toga, ali trebalo bi da prilagodite rutinu tako da odgovara vašim jedinstvenim potrebama.

„Za moje klijente u menopauzi, postoje dve stvari koje skoro uvek univerzalno preporučujem, najvažnije stvari za mene su vitamin D i kalcijum“, kaže stručnjak.

"Estrogen štiti kosti, ali gubimo estrogen dok prolazimo kroz menopauzu. Dakle, bez te zaštite estrogena, zaista želimo da budemo sigurni da su naše kosti jake" navodi doktor. Otuda preporuka za ovaj dodatak duo kalcijuma 2 i vitamina D3, oba pomažu u održavanju zdravlja kostiju.

Osim toga, preporučuje magnezijum i ašvagandu za one koji se bore sa snom i stresom, i kombinovane dodatke za lepotu (kolagen, antioksidansi, biotin, itd.) za one koji imaju problema sa kosom i kožom.

Perimenopauza može početi ranije nego što mislite

„Prosečno ulaženje u menopauzu je u 51. godini, a perimenopauza u 47. godini. Ali imam klijente u 20-im, 30-im i 40-im godinama, tako da je to samo prosečna starost“, navodi stručnjak.

Perimenopauza (koja je česta kada žene doživljavaju izazove jer njihov estrogen počinje da opada, a zatim snažno fluktuira) može trajati više od sedam godina. Dakle, da, tranzicija menopauze može početi ranije nego što mislite, piše sajt Mind body green.

Saznajte koji trik treba da ukradete od Japanaca za dobro zdravlje.

BONUS VIDEO:

5 namirnica loše za zdravlje zuba tiktok/paste.dental

Sensa/A.S.