Izgleda da su drevni narodi mnogo više znali o timijanu (Thymus vulgaris) nego mi danas. Najlekovitiji deo timijana je list, jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i cela gornja polovina biljke dok je u cvetu. Biljka, inače, cveta od juna do oktobra, a gaji se kao ukrasna i kao medonosna.

Grčki lekar i filozof Galen smatrao je timijan najmoćnijim antiseptikom u borbi i sa najmoćnijim bakterijama. Grkinje su timijan vezivale u odeću svojim muževima kada su polazili u rat, jer se smatrao simbolom viteštva. Na kraju krajeva i ime mu potiče od grčke reči thymus, što znači hrabar. Grci su timijanom začinjavali i neke vrste sireva, dodavali ga pićima i dimljenom mesu.

Sirup za kašalj čiji je glavni sastojak timijan predstavlja moćno sredstvo narodne medicine.

Sastojci:

  • 16 grama timijana
  • 8 grama žalfije
  • 8 karanfilića
  • 1 kašika aleve ljute
  • 2 kašike sveže narendanog đumbira
  • 1 kašika meda

Priprema:

Sve sastojke stavite u 900 mililitara vode i kuvajte oko 20 minuta, odnosno dok se količina ne svede na oko 250 mililitara.

Sirup od belog luka efikasan za iskašljavanje...

Ovako spremljen sirup treba piti ujutru, na prazan želudac, po kašičicu.

Izvor: Novosti