Izgleda da su drevni narodi mnogo više znali o timijanu (Thymus vulgaris) nego mi danas. Najlekovitiji deo timijana je list, jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i cela gornja polovina biljke dok je u cvetu. Biljka, inače, cveta od juna do oktobra, a gaji se kao ukrasna i kao medonosna.
Grčki lekar i filozof Galen smatrao je timijan najmoćnijim antiseptikom u borbi i sa najmoćnijim bakterijama. Grkinje su timijan vezivale u odeću svojim muževima kada su polazili u rat, jer se smatrao simbolom viteštva. Na kraju krajeva i ime mu potiče od grčke reči thymus, što znači hrabar. Grci su timijanom začinjavali i neke vrste sireva, dodavali ga pićima i dimljenom mesu.
Sirup za kašalj čiji je glavni sastojak timijan predstavlja moćno sredstvo narodne medicine.
Sastojci:
- 16 grama timijana
- 8 grama žalfije
- 8 karanfilića
- 1 kašika aleve ljute
- 2 kašike sveže narendanog đumbira
- 1 kašika meda
Priprema:
Sve sastojke stavite u 900 mililitara vode i kuvajte oko 20 minuta, odnosno dok se količina ne svede na oko 250 mililitara.
Ovako spremljen sirup treba piti ujutru, na prazan želudac, po kašičicu.
Izvor: Novosti
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
"Ne teče reka nego voda, ne prolazi vreme nego mi": Pre pola veka otišao je Ivo Andrić i ostavio nam 10 misli
Šta vas čeka u bliskoj budućnosti? Prvo što vidite otkriva da li vam stiže razočaranje, novac ili uspeh