Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dr Lisa Rankin: Um je iznad medicine

Saznajte da li um može da prestigne domene moderne medicine, ili drugačije rečeno, možemo li sami sebi pomoći kada medicina kao praktična nauka postane nemoćna...

  Izvor: Foto: Mare Milin

„Upamtite, fiziologija našeg tela samo oslikava stanje našeg uma i to kako se osećamo tokom dana - da li smo i koliko opušteni, srećni, ispunjeni..." - Lisa Rankin

Godinama je dr Lisa Rankin verovala, kao i svi mi, da su za naša oboljenja krivi genetika ili loša sreća. Od sedme godine je bila uključena u zapadnu medicinu, sa ocem koji je bio lekar provodila je vreme u bolnici, a prvoj operaciji je prisustvovala kada je imala 12 godina. Ali vrlo brzo joj je postalo jasno da nešto vrlo važno nedostaje modernoj medicini da bi bila isceljujuća. Kada se i sama susrela sa bolestima kojima zapadna medicina nije mogla da pomogne, suočila se sa činjenicom da od lekova koje je uzimala ne samo da joj nije bolje, već joj se stanje pogoršavalo. U tom trenutku je odlučila da preuzme kontrolu i da se posveti istraživanju kako je, koliko i zašto um nekada, i sve češće, jači od medicine.

Siniša Ubović: Tačka preokreta u mom životu

Tokom svog istraživačkog rada, dr Lisa Rankin je otkrila da je medicinskoj praksi kojoj su je učili nedostajalo nešto veoma važno - priznanje telu da poseduje unutrašnju sposobnost da se samoisceli i poštovanje umeću kojim smo u mogućnosti da kontrolišemo ove samoisceljujuće mehanizme pomoću našeg uma. Rezultate svog istraživačkog rada objavila je u knjizi „Um iznad medicine: naučni dokaz kako možete da iscelite svoje telo" koja je postala bestseler Njujork Tajmsa. Navodeći primere spontanih isceljenja, Lisa je dokazala kako misli, osećanja i uverenja mogu da promene fiziologiju tela, a naučnim dokazima je pokazala kako usamljenost, pesimizam, depresija, strah i anksioznost nanose štetu telu, dok intimne veze, zahvalnost, meditacija, seks i autentičan život dosledan sebi utiču na samoisceljujuće procese u telu.

Kako da znate da li vašem telu nedostaje magnezijum

„Do 33. godine sam pila sedam lekova, zbog niza hroničnih oboljenja. Imala sam dijagnozu visokog krvnog pritiska u 27. godini koja nije reagovala na tri prepisana leka, imala sam lupanje srca, ozbiljne alergije, pila sam tri leka koja nisu delovala...," izjavila je dr Lisa Rankin za Psychology Today. „Moj aktivni život doveo me je do toga da sam se dva puta razvela. Mnogo sam radila, medicina i umetnost kojom sam se bavila bili su mi prioriteti. Moje telo je bilo u ozbiljnom problemu. Nisam slušala znake svog tela, poruke Univerzuma." A onda joj se dogodilo ono što je sama nazvala „savršenom olujom": saznala je da joj je otac teško bolestan i da ima samo tri meseca života. „Vau, pomislila sam. Šta bih ja uradila da znam da imam samo tri meseca života?", pomislila je. „Da imam samo još tri meseca, da li bih i dalje radila ono što i sada radim. Odgovor je bio - ne!"

Masivni potresi u porodici koji su se zadesili u vrlo kratkom roku naveli su dr Rankin da i sama shvati bitnu činjenicu, sa osvrtom na svoja oboljenja: „Kada ti se život raspada, ili možeš izrasti, ili možeš pustiti tumor da raste!" Dr Lisa Rankin je odlučila da raste, da krene na putovanje koje je počelo otkazom na poslu koji je za nju tada bio ogroman rizik, ogromna odluka ali jedan od onih koraka u životu koji morate da preduzmete, jer nemate drugog izbora. „Ljudi me pitaju kako da znaju kada je trenutak da naprave taj korak i ja im kažem: kada bol ostajanja u mestu prevaziđe strah od nepoznatog, vreme je da odete. Nemate drugog izbora!"

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj