Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šećer i potreba za ljubavlju: koja je psihosomatska osnova dijabetesa

"Čovek mora vežbati u umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kojem pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu." - Nikola Tesla

  Izvor: Foto: Marko Grubišić

Bolest nikoga ne ostavlja ravnodušnim i baš zato ona može biti zov duše da zastanemo, oslušnemo simptome i suočimo se sa onim što nikako ne želimo da vidimo u sebi pa to duboko potiskujemo. To je poruka poznatog nemačkog lekara i psihoterapeuta dr Ridigera Dalkea, autora više desetina knjiga o suptilnim porukama koje nam psiha prenosi putem telesnih simptoma, tj. bolesti.

Dijabetes ukazuje na užitak ili njegov manjak, ali i agresivnu analizu. Osobe koje boluju od ove bolesti boje se ljubavi i nisu spremne da je prime (ćelije ne primaju glukozu, slatkoću života). Ne priznaju sebi potrebu za ljubavlju, nisu naučile ni da je daju i retko kad će nešto preduzeti na ljubavnom području. U dubini, ova bolest predstavlja borbu sa životom i njegovim darovima.

Kako kontrolisati dijabetes...

Šta učiniti: Prepoznati strah i zatvorenost na području ljubavi, priznati sebi nesposobnost prihvatanja ljubavi, svesnije živeti i dopustiti prirodni ritam zbližavanja i udaljavanja. Teba da budemo svesni i onoga što ne volimo kako bismo ono što volimo mogli da primimo u sebe. Na nivou duše to znači da moramo da naučimo da postavimo granicu i kažemo "ne" onda kada je to potrebno.

Treba prepoznati loš način hranjenja duše i tela i polako ga menjati, pronaći sredinu između davanja i primanja. Dopustiti emocionalnu zavisnost umesto zavisnosti od insulinu. Prepoznati davanje i primanje ljubavi kao dve strane iste medalje i to živeti. Uživati u slobodnom protoku ljubavi, u slatkoći života u prenesenom smislu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj