Učinak dodavanja kokosovog ulja ulja u ishrani na biohemijske rezultate i dimenzije tela žena s prekomernom količinom masti oko stomaka (obim struka veći od 88 cm) istražen je u Brazilu na 40 žena u dobi od 20 do 40 godina. Istraživači Assuncao i sadnici objavili su taj rad 2009. godine.

Žene su bile podeljene u dve grupe od 20, od kojih je jedna dobijala dodatak od 30 ml ulja soje, a druga kokosovo ulje kroz 12 nedelja. Ispitanici su dobili upute da za to vreme uzimaju balansiranu ishranu s manjim udelom kalorija i da hodaju 50 minuta dnevno.

Nakon 12 nedelja indeks telesne mase smanjio se u obe grupe, ali minimalno, za 0,4 jedinice u grupi koja je uzimala sojino ulje i 0,5 jedinica u grupi koja je uzimala kokosovo ulje. Obe grupe takođe su izgubile na težini, ali takođe minimalno - grupa sa sojinim uljem izgubila je prosečno 1 kg, a grupa s kokosovim uljem prosečno 1,1 kg. Grupa sa sojinim uljem dobila je 0,6 cm u struku, a grupa s kokosovim uljem izgubila 0,6 cm u struku. Ukupn nivo holesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL) povećala se u obe skupine.

Kokosovo, ricinusovo, bademovo, maslinovo ulje: kako da znate koje je najbolja hrana za vaš tip kose...

I sami autori zaključuju da se promjene u težini u obe grupe mogu pripisati smanjenju unosa kalorija i povećanju telesne aktivnosti. Stoga ta studija nije pokazala da kokosovo ulje može biti delotvorno za mršavljenje. Važi napomenuti i da je studija bila veoma mala - imala je po 20 žena u grupi, i kratko je trajala da bi se procenili dugoročni učinci kokosovog ulja na težinu, holesterol i druge uticaje na zdravlje.PageBreak

Kako kokosovo ulje deluje na novorođendčad

To je jedini klinički ogled u kojem je istraženo kokosovo ulje za mršavljenje. Zagovornici „kokosovog ulja za mršavljenje" znaju da navode kako su za mršavljenje u kokosovom ulju odgovorni trigliceridi srednje dugih lanaca (engl. medium chain tryglicerides - MCT), međutim u kokosovom ulju je 60% takvih triglicerida, a 40% su trigliceridi dugih lanaca. Studije o MCT izolovanim iz kokosovog ulja i njihovom uticaju na mršavljenje nisu pronađene.

Pronađena su još dva klinička ogleda u kojima je kokosovo ulje korišćeno za debljanje. U oba slučaja istražena je masaža kokosovim uljem kao postupak za podsticanje prirasta težine kod novorođenčadi. Takav se postupak radi s pretpostavkom da masaža uljem može poboljšati dobitak na težini zbog bolje regulacije temperature, a i postoji pretpostavka da je moguće „hranjenje preko kože", odnosno transdermalno hranjenje.

Saknaranarayan i saradnici su 2005. prikazali rezultate studije u kojoj je upoređen uticaj masaže kokosovim uljem i mineralnim uljem na brzinu rasta i neuro-ponašanje kod dece roene na termin i nedonoščadi. Studija je uključila 224 dece podeljene u šest grupa. Deca su masirana od drugog do 31. dana života, četiri puta dnevno po 5 minuta. Masaža kokosovim uljem dovela je do značajno većeg rasta u težini u upoređenju s mineralnim uljem i placebom u grupi nedonoščadi, a u skupini dece koja su bila rođena termin kokosovo ulje je bilo učinkovitije u tu svrhu nego placebo. Nisu utvrđene promene u neuro-ponašanju između dece u različitim skupinama.

Moć biljnog hormona u lanenom ulju: eliksir mladosti sa limunom i medom...

Masažu kokosovim uljem za porast težine nedonoščadi istražili su i Saeedi i saradnici (2011) na 73 deteta. Decu su podelili u tri grupe, jedna grupa je bila masirana kokosovim uljem, druga je primala masažu bez kokosovog ulja, a treća je grupa bila kontrolna bez ikakvog postupka. Deca su bila masirana svaki dan kroz 7 dana, 4 puta dnevno po 5 minuta. Autori prikazuju rezultate po kojima je masaža kokosovim uljem dovela do značajnog porasta težine novorođenčadi.

Dokazi iz raspoloživih kliničkih ogleda ne pokazuju da kokosovo ulje može biti delotvorno za mršavljenje. Pronađeni su dokazi iz studija s malim brojem dece koji pokazuju da kokosovo ulje može pomoći u povećanju težine - ako se njime masira novorođenčad.

Izvor: Dokazi u medicini