Doktorka Dobrinka Arbanovski, spec. interne medicine i vlasnica ordinacije Holitimed, odnedavno i na čelu Holističke akademije, zajedno sa Majom Popov, bavi se holističkim pristupom lečenju još od 1995. godine. Sve je počelo nakon što je te iste godine otvorila internističku ordinaciju u Beogradu i prva na ovim prostorima uvela biorezonantnu metodu, za koju se edukovala kod nemačkih i slovenačkih predavača.

Prethodno je diplomirala na Medicinskoj akademiji u Sofiji, a specijalizirala internu medicinu u Beogradu, gde je i radila kao klinički lekar. Svo to iskustvo i obrazovanje predstavljali su odličan temelj za nadogradnju u biofizičkoj medicini, a lični afinitet je doktorku Dobrinku „odveo" do holističke medicine koja je za nju, kako kaže, predstavljala novo polje neograničenih mogućnosti.

Kako kineska medicina rešava problem viška kilograma: zašto velike, hladne salate nisu za mršavljenje...

Na pitanje kako se zainteresovala za holistički pristup lečenja, doktorka Arbanovski odgovara: „Postoje događaji u životu, naizgled potpuno beznačajni, koji nas lansiraju u sasvim neočekivanom smeru, a njihov značaj shvatimo tek mnogo kasnije. To se desilo i meni. Jedan događaj koji zbog svoje običnosti nije nikako sam po sebi interesantan, promenio je i moj lični i moj profesionalni put. Bio je to blesak koji me je usmerio u ničiju zemlju, izbacio iz zone komocije u koju se nikad kasnije nisam vratila. A sada znam da je, posle rođenja moje dece i njihove dece, ovaj događaj bio najznačajniji u mom životu. Imala sam tu ludu sreću da ga prepoznam i bez razmišljanja sledim njegovu poruku. I beskrajno sam zahvalna na tome."

PageBreak

Kakav pristup je holistički pristup

Kada se, suočena sa bolešću, našla na životnoj raskrsnici, nametnula su joj se pitanja zašto se to desilo, kao i pitanja o ličnoj moći ili nemoći. Na kratko je imala osećaj da se našla ispred zida pred kojim je ostala bespomoćna.

Međutim, saznanja, neiscrpna priroda i intuicija su joj poručivali da postoji nešto više i jače od nametnutih obrazaca. Kako kaže, u pronalaženju rešenja pomogli su joj otvoreni um i čvrsta vera, isti oni činioci koji su je odveli dalje u proučavanje i primenu holističke medicine.

„Holistički pristup životu u osnovi ima musketarski princip: 'Svi za jednog, jedan za sve'. Naime, prema holografskom postulatu čovek je deo Univerzuma, ali je i ceo Univerzum u njemu. U čoveku pulsira ritam prirode i nemoguće ga je posmatrati izolovanog. I pored svih naučnih istraživanja u tom smeru, ta povezanost ostaje i dalje misterija, ali duboko sam ubeđena da ona krije sve tajne i sve odgovore na pitanja o suštini ljudskog zdravlja. Činjenica je da se savremeni čovek izolovao od prirode, izmestio, dopuštajući da njegove želje, prioriteti, njegova misao i usmerenja krenu u drugom, iskrivljenom pravcu."

Oticanje nogu i problemi sa venama: kako pomaže list vinove loze...

Doktorka Arbanovski dalje objašnjava da se smatra da ljudski organizam poseduje neverovatnu biološku inteligenciju i da savršeno zna kom delu tela je potrebna pomoć i šta treba da uradi. U optimalnim uslovima taj proces se odigrava neprimetno, međutim ako je telo duži period izloženo raznim ometajućim faktorima, njegovi kapaciteti odbrane posustaju i počinje lagano da klizi u bolest.

„Pristup koji mi imamo u lečenju je da otkrijemo, uklonimo ili ublažimo sve individualne opterećujuće elemente koje uspemo da detektujemo, da uvedemo organizam u energetsku ravnotežu, da podignemo njegove unutrašnje rezerve i celokupnu odbrambenu snagu, koristeći pri tom sve što nam je na raspolaganju kako bi se uspostavila prirodna, fiziološka šema koja kasnije funkcioniše autonomno i održava organizam u dobrom  stanju", objašnjava Dobrinka.

PageBreak

Koristi holističkog načina lečenja

Posebno mi se dopala neisključivost doktorke Dobrinke kada su u pitanju klasična i holistička medicina. Naime, svedoci smo da se zagovornici jednog ili drugog pristupa lečenju često ne slažu u stavovima i da u tom neslaganju često osuđuju predstavnike druge strane, dok zapravo i jedni i drugi tragaju za suštinom zdravlja. „Naša uloga na tom putu je da ne ometamo biološku inteligenciju tela, nego da je podržimo na sve moguće načine.

Pri tom je veoma važno da se čoveku ne pristupa samo kao fizičkom objektu jer čovek nije samo skup različitih organa i ne smemo da zanemarimo njegove ostale aspekte - energetski, emocionalni, mentalni, spiritualni", kaže doktorka Arbanovski i nastavlja: „Zato je koncept upotrebe lekova kao jedinog rešenja zdravstvenih problema neodrživ.

Naravno da na ovom stepenu sistema lečenja on ima svoje mesto koje se nikako ne može poricati. Ovde želim da kažem da mi je strana svaka isključivost zvanične medicine u negiranju holističkog načina lečenja, kao i isključivost nekih pristalica holističkih metoda prema klasičnoj medicini. Ubeđena sam da za sada treba objediniti klasičnu i holističku medicinu u jedan integrativni način lečenja, koji ja nastojim da primenjujem u svojoj praksi. Sve do trenutka dok ne dođe doba spiritualne medicine kada će se izlečenje odigravati trenutno, na spiritualnom nivou. A možda ja to samo maštam..."

Pitala sam doktorku Arbanovski koliko je u holističkom pristupu lečenju bitan odnos koji se uspostavi između lekara i pacijenta i evo šta ona odgovara: „Kao i kod svih drugih ljudskih odnosa, i ovde su od najvećeg značaja međusobno poverenje, iskrenost, empatija. Bez toga nema ni leka, ni izlečenja koji treba da isprate najfinija energetska događanja u organizmu. Srce i srčana čakra su središte energetskih zbivanja u telu u kome se sakuplja energija koja dolazi iznutra i spolja. Njena svetlost se emituje u okolinu snagom koju još ne možemo da pojmimo do kraja. Zato se ono poznato živeti srcem i te kako može primeniti i u lečiti srcem."

Doktorka Arbanovski sugeriše da ni u kom slučaju ne treba zanemarivati povezanost psihe i bolesti. Njen je savet da kada se pojavi neki zdravstveni problem treba biti iskren sa sobom, usredsrediti se na opterećujuće emocije i na mentalna stanja koja ga prate ili su prethodila njegovoj pojavi. „Vrlo često i samo sticanje uvida u sopstveno stanje može dovesti do transformacije problema i do skidanja psihološkog tereta, a samim tim i do ublažavanja fizičkog problema.

Nema čoveka kome nije poznato "slomljeno srce" ili "kamen u stomaku". Prevedeno na bilo koji jezik, to često znači da je emotivno stanje prešlo u fizičku manifestaciju, odnosno u bolest. Jedinstvo tela i uma određuje da li se osećamo dobro ili bolesno. Zbog toga je potrebno ponekad zastati i oslušnuti poruke koje šalje telo."

Kupus, neven, cvekla: 6 prirodnih obloga za ciste na dojkama...

Poslednji projekat u koji je doktorka Arbanovski uložila svoje znanje i bogato iskustvo, i u koji je ušla svim srcem, je Holistička akademija koju je pokrenula sa instruktorkom joge Majom Popov. „Razni su načini, tehnike su se namnožile, ponekad nas zbunjuju.

Poslednjih nekoliko meseci Maja Popov, moja ordinacija Holitimed i ja smo objedinili svoja iskustva, a spojila nas je ista vizija - da pod jednim krovom objedinimo različite proverene metode koje pružaju pojednicu mogućnost da prepozna šta mu je potrebno da se približi sebi, da počne da živi u skladu sa sobom, da bude bolji i da se oseća bolje". Naravno, na tom putu ne postoji čarobni štapić, a Dobrinkina poruka za kraj je da se više bavimo sobom jer proces isceljenja vapi za našim prisustvom.

Izvor: Sensa