Sastojci:

  • 50 grama maslaca
  • 450 grama krompira, oljuštenih i isečenih na komadiće
  • 1 mala glavica luka isečena na komadiće
  • 450 grama izrezanog belog dela praziluka (sačuvajte zelene deo za drugu supu)
  • 850 ml-1,2 litre kocke za pileću ili povrćnu supu 
  • 142 ml pavlake za kuvanje
  • 125 ml punomasnog mleka

Za dodatak:

  • beli deo jednog praziluka
  • mali komadić maslaca
  • sitno iseckan beli luk

Priprema:

Istopite 50 grama maslaca u tiganju. Kada počne da peni, dodajte isečeni krompir i luk te bele delove praziluka. Dinstajte ih u tiganju dok ne porumene.
Začinite solju i sveže mlevenim paprikom, dodajte malo vode i ponovo promešajte pa tiganj prekrijte poklopcem.

Kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta ili dok voda ne ispari.
Otklopite tiganj, dodajte 850 ml pileće ili povrćne supe, pustite da provri i kuvajte dok povrće ne omekša. Nemojte prekuvati povrće, inače će supa izgubiti svoj svež ukus.

Povrće i supu stavite u blender i mutite dok se ne sjedine, pa začinite po ukusu. Vratite supu u čist tiganj i umešajte tri četvrtine od 142 ml pavlake za kuvanje i 125 ml punomasnog mleka.

Zagrejte supu tako da se lagano kuva, dodajte još supe od kocke ako je pregusto. Zatim raspodelite supu u ugrejane posude.

Ostatak pavlake prelijte preko svake porcije supe u posudama, dodajte i mali komadić praziluka prženog na maslacu i pospite mlevenim crnim biberom. Poslužite toplo.

Izvor: Sensa.hr