Da li vam se nekad dogodilo da dan nudi razne mogućnosti, a da vi nemate energije da "mrdnete prstom"? Nedostatak energije nepovoljno utiče na razne aspekte našeg života, a najčešće je povezan sa nepravilnim navikama. To nisu samo rutine, već strahovi, toksične emocije ili nerešeni problemi. Evo kojih 5 stvari vam crpe energiju iz tela i kako da ih se rešite:

1. Preterana nervoza

Navika da uradite sto stvari odjednom, da vas iznervira i uznemiri svaka sitnica, nedostatak strpljenja - sve ovo isisava energiju iz nas. Ukoliko se trošite na mnoge stvari koje nisu važne, često vičete, mašete rukama, žurite i nervirate se, vaša dobra energija će se stalno rasipati, a u vama će se taložiti negativnost. Protiv nepotrebne i preterane nervoze mogu vam pomoći opuštajuće prakse poput boravka u prirodi, vežbi disanja, masaže ili joge. Izaberite ono što vam najviše prija.

2. Nedovršeni posao

U psihologiji postoji koncept "nedovršenog geštalta", kada neka akcija nije u potpunosti završena, pa ostaje da izvlači energiju iz nas. Na primer, nedovršena svađa, nepročitana knjiga, nedorečenost ili neuzvraćeni dug. Vreme u ovom slučaju ne leči, već pogoršava problem, izvlačeći još više resursa. Zato je važno sve dovesti do kraja, doživeti emocije, ma koliko one bile. Završiti sa svim stvarima koje nas opterećuju kako bismo mogli da krenemo napred i stare stvari zamenimo novim.

3. Prejedanje

Što je više i masnije hrane koju konzumiramo, to se ona teže vari, svaki put je potrebno više energije i enzima. Osim toga, na nas utiče kvalitet proizvoda, količina hemije, hormona i toksina koji ulaze u krvotok, trujući nas iznutra. Volite svoje telo, ne začepljujte creva, ne preopterećujte jetru i bubrege, onda će vam oni uzvratiti dobrim zdravlje i pravom energijom. Umesto prejedanja koje čini da budete tromi, konzumirajte dnevno nekoliko manjih obroka, jedite više svežeg voća i povrća i imaćete pravu snagu.

4. Suočavanje sa toksičnim ljudima

Ovo su ljudi kod kojih primećujete kako vas koriste, stalno pričaju o negativnim temama, manipulišu emocijama, vrše pritisak na osećaj sažaljenja, zahtevaju povećanu pažnju, ali ne daju ništa zauzvrat. To mogu biti osobe sa narscioidnim poemećajem ličnosti koji očekuju da se ceo svet vrti oko njih. Prestanite da se prepuštate lenjim ljudima, histericama i energetskim vampirima. Naučite da kažete ne i prestanite sebe da opterećujete odnosima za koje znate da nisu dobri.

5. Stvaranje lažne slike o sebi

Ukoliko se stalno prertvarate da ste neko drugi, nosite masku i bežite od svoje prirode, to nepovoljno utiče na vašu energiju. Telo troši mnogo energije da zadrži ulogu koja nam nije svojstvena. Život u lažima crpi energiju i čini vas samo prividno srećnim, a u dubini je negativnost. Vreme je da skinemo maske i usmerimo energiju na stvaranje nove stvarnosti, one koja je svojstvena nama i našoj prirodi.

Izvor: Sensa