Stanite, udahnite, osluškujte... Pre svega, osluškujte svoje srce! Donosimo vam 5 životnih budističkihprincipa koji vam mogu poboljšati svest i pomoći da pronađete pravu sreću:

1. Konzumirajte svesno

Uvek znajte čime tačno hranite telo i budite zahvalni na vitalnosti koju vam daje dobra hrana.

Razmotrite svoje odluke uvek pre kupovine novih materijalnih predmeta. Zapitajte se da li su vam zaista potrebni ili je želja da ih posedujete prolazna.

Obratite pažnju na to koje informacije i u koju svrhu koristite. Da li vam pomažu da rastete i postanete mudriji? Ili vam to samo odvlači pažnju i donosi negativnu energiju?

2. Stanite. Udahni. Slušajte.

Pažljivo birajte reči koje izgovarate. Pre nego što kažete nešto na brzinu, zastanite i razmislite. Kuda će vaše reči voditi? Šta će posejati - svađu ili ljubav?

Slušajte ljude sa kojima živite i sarađujete. Ako, dok komunicirate sa drugima, ne samo govorite, već i slušate, onda ćete stvoriti mogućnost međusobne emoatije, razumevanja i tolerancije.

3. Vežbajte zahvalnost

Ako redovno vežbate svesnu zahvalnost,uspećete da privučete u život i ono što želite. Kada ste zahvalni, povezujete se sa svojim bićem, poboljšavate samopouzdanje i potvrđujete svoju vrednost.

Budite jednako zahvalni sudbini i za prilike i za izazove. Praksa zahvalnosti ni na koji način nije poricanje životnih problema i nevolja. Živimo u turbulentnim vremenima i nema sumnje da se svako od nas suočava sa mnogim iskušenjima, izazovima i frustracijama. Uvid koji vam pruža zahvalnost oslobađa vas i od osećaja izgubljenosti, i od poistovećivanja sa negativnim ili pozitivnim aspektom života, omogućavajući vam da jednostavno živite.

4. Negujte saosećanje i ljubaznost

Primetite situacije u kojima je potrebna vaša pomoć i pružite je bez odlaganja. Pokušajte da patnju svedete na minimum kad god možete. Pokušajte da sagledate životne situacije ne samo sa svoje, već i sa tuđe tačke gledišta. Ako tuđe tuge ne možete da slušate sa dužnim saosećanjem i strpljenjem, onda je to najverovatnije zato što se još uvek niste potrudili da slušate vapaj sopstvenog srca. Trudite se da uvek težite miru i spokoju - na svim nivoima bića.

5. Prihvatite svaku promenu

Nestabilnost i promene su suštinske istine našeg postojanja. Živite us adašnjem trenutku i krećite se sa tokom života. Neke promene možda sada izgledaju kao najveći izazovi, ali nakon nekog vremena shvatićete da su to zapravo bili blagoslovi.

Izvor: Sensa