Pravoslavni vernici u Srbiji 30. septembra proslavljaju praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji. Praznik je posvećen svetiteljkama koje su živele u 2. veku i stradele u Rimu u progonima hrišćana.

Prema spisima Sofija je bila udovica koja se sama brinula o tri devojčice, Veri od 12 godina, Nadi od 10 i Ljubavi od 9. Majka je zajedno sa ćerkama u vreme cara Hadrijana uhapšena, a nakon što su odbile da se odreknu svoje vere, car je naredio njihovo mučenje i tako su sve tri devojčice nastradale, dok su majku ostavili u životu.

Njihova majka Sofija se prema predanju tri dana i tri noći molila za dušu devojčica, a preminula je 137. godine. Devojčice su simbolično nazvane prema tri najveće hršćanske vrine - Ljubav, Vera i Nada, a za ovaj praznik vezuju se razni običaji koji ove vrline neguju i veličaju.

Stari običaj je da se na ovaj dan posebno treba uzdržati od loših misli, a naročito od loših dela. Odbacuje se svaka negativnost, a čine se dobra dela iz ljubavi koja jačaju veru i donose i vama i drugima nadu. Takođe, na ovaj dan se posebno ističe ljubav prema bližnjem, pa probudite energiju ljubavi u vašem domu i porodici, zagrlite svoje prijatelje, pomozite nepoznatima. Širenje ljubavi je jedna od najlepših vrlina, što nam govori i Apostol Pavle u Prvoj poslanici Korinćanima (Himna ljubavi) - "A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali od njih najveća je ljubav."

Veruje se da je ovaj praznik posvećen odnosu majke i dece, posebno majke i ćerke. Postoji stari običaj da na ovaj dan majke treba devojčice da obraduju nekim poklonom, a jedan od najlepših darova jeste da provedete vreme zajedno, u zagrljajima, poljupcima, zajedničkoj igri, mašti i radosti. Kroz vaš odnos negujte ljubav, veru i nadu!

Izvor: Sensa