Blagovesti su jedan od radosnijih hrišćanskih praznika, a pravoslavni vernici ih obeležavaju 7. aprila. Ovaj dan se proslavlja kao uspomena na novozavetni događaj kada se Sveti Arhangel Gavrilo javio Bogorodici i rekao joj da će roditi sina koji će spasiti svet.

Praznik se proslavlja tačno 9 meseci pre Božića, odnosno pre praznika rođenja Isusa Hrista. Na mnogim forumima ljudi se pitaju da li se i kako posti na Blagovesti. Danas se posti jer se Blagovesti proslavljaju za vreme Velikog Vaskršnjeg posta. Ovaj post je jedan od strožijih i većinu dana se posti na vodi (kako je zapisano u kalendaru), ali Blagovesti su praznik, pa se posti na ribi.

Ovo je dan kada treba slaviti, radovati se, pevati, kako nalažu stari običaji. O glavnim običajima na Blagovesti pisali smo OVDE, a prema starom verovanju devojke se nekada na ovaj dan nisu češćljale, a kuća i dvorište su se čistili. Verovalo se da danas ne treba spominjati zmije, da se bude sve životinje, kao i da voćari treba da kaleme voće, a vinogradari orežu lozu.

Izvor: Sensa